Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovensku by pomohli vedci z tretích krajín, nemáme na nich peniaze

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký

Okrem problémov s peniazmi situáciu komplikuje aj slovenská migračná politika.

Bratislava 3. marca (TASR) - V čase, keď zo Slovenska odchádzajú "mozgy" na susednú Moravu či do Viedne, by Slovensku pomohli mladé vedecké posily z Ukrajiny či chudobnejších ázijských krajín. Problém však je v peniazoch, keďže títo doktorandi nedostanú v SR štipendium. Pre TASR to uviedla podpredsedníčka Slovenskej akadémie vied (SAV) Eva Majková.

"Najväčší rezervoár doktorandov je od našich hraníc s Ukrajinou po východné pobrežie Ázie. Tam sú schopní motivovaní ľudia, keďže sú to ľudnaté krajiny. Majú 'drive', chcú prísť do Európy, vidíte ich všade v laboratóriách," povedala Majková. Treba si podľa nej tiež uvedomiť, že Bratislava nie je Paríž, že by sem chcel každý prísť.

Problém so štipendiom pre týchto študentov má podľa Majkovej na svedomí dávnejšia novela vysokoškolského zákona, podľa ktorej nemôžu študenti z nečlenských krajín EÚ poberať štipendium, naopak, musia za svoje štúdium platiť. "To je v príkrom rozpore s princípmi EÚ, lebo práve únia sa snaží prilákať doktorandov z tretích krajín," podčiarkla.

Okrem problémov s peniazmi situáciu komplikuje aj slovenská migračná politika. "Opakovane poukazujeme na to, že situáciu treba zmeniť. Na začiatku zrejme bola predstava, že doktorand je náš študent, na ktorého vynakladáme prostriedky, tak budeme dávať len na slovenských. Ale to nie je tak. Doktorand pracuje v laboratóriu, vytvára veľa hodnôt, to sú pre nás veľmi užitočné, vysoko motivované a nie drahé pracovné sily," dodala podpredsedníčka.

Problémy potvrdzuje aj predseda SAV Jaromír Pastorek. "Keď chcete získať niekoho mimo EÚ, je to strašne namáhavé, ľudia od toho radšej upúšťajú," povedal.

Rezort školstva tvrdí, že o tomto probléme nevie. "Ministerstvo školstva nemá vedomosť o tom, aký zákon bráni SAV poskytovať štipendium doktorandom z tretích štátov. Vysoké školy takúto možnosť majú," povedal pre TASR ministrov hovorca Michal Kaliňák.

Predstavitelia SAV pritom upozorňujú, že mladí vedeckí pracovníci majú už aj v Česku výrazne lepšie podmienky než na Slovensku. Podľa Pastoreka tam dostanú troj až štvornásobne vyšší plat. Výhodou je tiež jazyková príbuznosť a blízkosť domova. Majková považuje za absurdné, že slovenský doktorand, ktorý obháji záverečnú prácu, dostane nižší plat, než mal štipendium. Kým to dosahuje podľa nej do 700 eur, postdoktorand má podobný príjem, zníži mu ho však ešte daň.