Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Šefčovič: Junckerov prejav o stave Únie bude pozitívnejší ako vlani

Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič dodal, že EÚ má teraz oveľa lepšie čísla, pokiaľ ide o hospodársky rast.

Brusel 11. septembra (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker prednesie v stredu (13.9.) na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu tradičný každoročný prejav o stave Únie. Podľa podpredsedu EK pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča pôjde o prejav prednesený "v celkom inej atmosfére" ako počas posledných dvoch rokov.



"Dobre si pamätáme atmosféru minuloročného vystúpenia, ktorá bola poznačená brexitom. Rok predtým sme sa spamätávali z ekonomickej krízy," pripomenul Šefčovič počas dnešného stretnutia s novinármi. Dodal, že EÚ má teraz oveľa lepšie čísla, pokiaľ ide o hospodársky rast, keď už druhý rok po sebe rastieme rýchlejšie ako Spojené štáty.

Do tohto kontextu zapadá aj skutočnosť, že od vzniku Junckerovej komisie sa v EÚ vytvorilo sedem miliónov nových pracovných miest a zamestnanosť nikdy v histórii Únie nedosahovala také rekordné čísla. Tu si eurokomisia nepripisuje zásluhy a oceňuje politiky národných štátov, ako však pripomenul slovenský eurokomisár, netreba zabudnúť na fakt, že tomuto stavu pomohol aj Junckerov Investičný plán pre Európu a Európsky fond pre strategické investície (EFSI), cez ktorý za posledných niekoľko rokov do európskej ekonomiky natieklo 225 miliárd eur.

Šefčovič zdôraznil, že Juncker sa pokúsi využiť tento pozitívny moment lepšej atmosféry a rastúceho optimizmu európskych občanov v európsku spoluprácu na niekoľko kľúčových návrhov. Tie sa budú týkať prehlbovania integrácie eurozóny, nových návrhov v oblasti priemyselnej politiky Únie či zdynamizovania medzinárodného obchodu, kde sa po uzavretí dohody o voľnom obchode s Kanadou a finalizácii podobného dokumentu s Japonskom črtajú rovnaké možnosti dohôd s Austráliou, Novým Zélandom a ďalšími partnermi. Juncker chce zároveň s odkazom na nastupujúci digitálny vek a budovanie jednotného digitálneho trhu vyzvať na posilnenie kybernetickej bezpečnosti Európy.

Šefčovič zároveň pripomenul, že kľúčové námety, ktoré budú súčasťou Junckerovho prejavu o stave Únie, sú širším rozpracovaním diskusií, ktoré prebehli pred rokom na summite 27 lídrov EÚ v Bratislave (16.9.2016). Viaceré body Bratislavskej deklarácie, ktorá určila hlavné oblasti európskej spolupráce v nasledovných rokoch, boli podľa jeho slov spomenuté aj v rámci kolégia komisárov, ktoré pripravovalo základné kontúry prejavu o stave Únie.