Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ŠEFČOVIČ: Konferencia COP23 víta kroky EÚ v oblasti čistej mobility

Na snímke slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Andrej Galica

Tie znamenajú 30-percentné zníženie emisií CO2 spôsobených autami do roku 2030 a podporu nízkoemisných áut a elektromobilov.

Brusel 13. novembra (TASR) - Prebiehajúca klimatická konferencia OSN v Bonne (COP23) je vhodnou prípravou na klimatický summit "Jedna planéta", ktorý sa bude konať 12. decembra v Paríži. Uviedol to pre TASR Maroš Šefčovič, ktorý sa v priebehu uplynulého víkendu zúčastnil na prácach COP23 v dvojrole podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu a spolupredsedu Globálneho konventu primátorov.

Šefčovič, ktorý mal počas dvojdňového pobytu v Bonne sériu vystúpení a bilaterálnych stretnutí, pripomenul, že účastníci COP23 privítali najnovšie kroky Európskej komisie v oblasti čistej mobility. Tie znamenajú 30-percentné zníženie emisií CO2 spôsobených autami do roku 2030 a podporu nízkoemisných áut a elektromobilov ako aj zhodu Rady a Európskeho parlamentu ohľadom novej schémy obchodovania s emisnými povolenkami, čo sú silné záväzky pre implementáciu prvkov parížskej klimatickej dohody do praxe.

Slovenský eurokomisár dodal, že nedeľa bola vyhradená pre spoluprácu miest a regiónov, ktorá je kľúčová v oblasti boja s klimatickými zmenami, lebo v mestách žije vyše 70 percent obyvateľov. Tam vystupoval ako spolupredseda Globálneho konventu primátorov, ktorý vedie spolu s bývalým newyorským primátorom Michaelom Bloombergom. Pripomenul, že zatiaľ sa im podarilo združiť vyše 7500 miest z celého sveta - zo Slovenska sú tam napríklad Bratislava, Nitra, Kežmarok či Prešov.

Upozornil, že táto "svetová aliancia" je oceňovaná primátormi a šéfmi regiónov, čo mu v nedeľu potvrdil aj bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger, ktorý stojí na čele iniciatívy R20. Ide o regióny, ktoré majú záujem zmeniť sa na ekologicky čistejšie a ktoré chcú s týmto cieľom pomáhať aj iným častiam sveta. Schwarzenegger podľa Šefčoviča ocenil zámery, ktoré chce EÚ v snahe pomôcť Afrike predniesť na decembrovom summite v Paríži. Ide o nový spôsob ako dostať investície zo súkromného sektora z Európy pre "dobré projekty", ktoré asi 600 miliónom ľudí v Afrike zaistia prístup k čistej elektrine bez fosílnych palív. Schwarzenegger tiež upozornil, že EÚ musí z hľadiska komunikácie zmeniť prístup a najmä s dôrazom na dorastajúcu generáciu viac využívať sociálne siete pri prezentácii úsilia v boji proti klimatickým zmenám.

Primátori miest v Bonne v nedeľu predstavili iniciatívu ako môžu mestá spolupracovať pri meraní emisií po celom svete, porovnávať výsledky a získať nový nástroj pre prilákanie investorov pre projekty ekologického charakteru a čisté technológie. "Prvý výsledok merania naznačil obrovský potenciál spolupráce miest a regiónov. Primátori chcú znížiť emisie CO2 v ich mestách v takom množstve, ktoré sa vyrovná emisiám Japonska či Brazílie alebo tomu, čo vyprodukuje 260 miliónov áut za jeden rok," opísal situáciu Šefčovič.

Spresnil, že ide najmä o opatrenia v oblasti dopravy, jej lepšiu organizáciu, elektromobilitu, ekologickejšiu hromadnú dopravu, podporu vyššej energetickej efektívnosti budov, ale aj opatrenia na recykláciu odpadov či lepšie spracovanie odpadových vôd.

Šefčovič po sérii stretnutí s predstaviteľmi amerického Senátu a Kongresu upozornil, že stále platí to, že "Amerika nie je iba Biely dom," čo znamená, že veľká časť senátorov, mnoho miest a štátov v rámci USA ako aj americkí podnikatelia, si vážia klimatickú dohodu z Paríža a chcú prispieť k jej implementácii bez ohľadu na postoj prezidenta Donalda Trumpa.