Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šefčovič na GLOBSEC-u predstaví výzvy boja s klimatickými zmenami

Na archívnej snímke Maroš Šefčovič Foto: TASR Pavol Zachar

Slovenský eurokomisár krátko pred odchodom na Slovensko - na Konferenciu GLOBSEC 2018 v Bratislave - upozornil, že GLOBSEC sa stal významným míľnikom v európskom politickom kalendári.

Brusel/Bratislava 17. mája (TASR) - Každoročné podujatie zamerané na globálnu bezpečnosť, známe pod názvom GLOBSEC, je značka, ktorá čoraz viac rezonuje aj v Európe a za hranicami Slovenska. V rozhovore pre TASR to v Bruseli uviedol podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý na tohoročnej konferencii vystúpi ako jeden z prednášateľov.

Slovenský eurokomisár krátko pred odchodom na Slovensko - na Konferenciu GLOBSEC 2018 v Bratislave - upozornil, že GLOBSEC sa stal významným míľnikom v európskom politickom kalendári. Toto podujatie označil ako miesto, kde sa stretávajú politici, významní podnikatelia, ale aj politológovia, ktorí sa zameriavajú na významné témy, čo práve hýbu svetom.

"Musím povedať, že v súčasnosti máme tých tém až príliš veľa. Vzťahy so Spojenými štátmi americkými, fungovanie multilaterálneho systému, dramatické odstúpenie USA od ďalšej medzinárodnej dohody - od jadrovej dohody s Iránom -, možnosť obchodných sankcií voči európskym firmám a celkovo obchodné vzťahy medzi USA a EÚ," opísal situáciu z pohľadu Európskej únie.

Upozornil, že transatlantický model bol vždy jedným zo silných prvkov debát na GLOBSEC-u a v súčasnosti tie transatlantické vzťahy prechádzajú zložitou etapou.

"Ja by som sa mal zapojiť v rámci tejto diskusie širšou debatou o tom, kde sa momentálne svet nachádza v boji s klimatickými zmenami," povedal. Dodal, že zhodnotí situáciu, ktorá nastala po podpise parížskej klimatickej dohody v decembri 2016 a aké sú výzvy, ktorým musí EÚ a svet v tejto oblasti čeliť.

V tejto súvislosti pripomenul, že o tejto téme v stredu na pôde Európskej komisie hovoril s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

"Môžem zacitovať jeho slová, že hrozba klimatických zmien je tou najväčšou výzvou, pred ktorou ľudstvo stojí. Podľa všetkých štatistík, ktoré má OSN k dispozícii, sa tie negatívne vplyvy klimatických zmien zrýchľujú a odpoveď medzinárodnej komunity je oveľa pomalšia," priblížil Šefčovič. To je podľa neho dané aj tým, že ide o opatrenia, ktoré sú časovo náročné a nákladné a medzinárodné spoločenstvo nenachádza ľahko potrebný konsenzus a prienik názorov.

Spravodajca TASR Jaromír Novak