Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šéfovia parlamentov: EÚ nie je problém, ale riešenie

Na snímke horný rad zľava predseda maďarského maďarského Národného zhromaždenia László Kövér, predseda poľského Senátu Stanislaw Karczewski, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radek Vondráček, predseda výboru pre záležitosti EÚ senátu Francúzskej republiky Jean Bizet, podpredseda Senátu Poľskej republiky Michal Sewerynski, dolný rad zľava predseda nemeckého Spolkového snemu Wolfgang Schäuble, predseda NR SR Andrej Danko a predseda Národného zhromaždenia Francúzskej republiky Richard Ferrand počas stretnutia predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky, Nemecka a Francúzska v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu v Bratislave 15. novembra 2018. Foto: TASR Jakub Kotian

Únia však potrebuje reformu a spoluprácu členských krajín, zhodli sa na stretnutí v Bratislave šéfovia parlamentov Vyšehradskej štvorky (V4), Nemecka a Francúzska.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Európska únia nie je problém ale riešenie. Únia však potrebuje reformu a spoluprácu členských krajín, zhodli sa na stretnutí v Bratislave šéfovia parlamentov Vyšehradskej štvorky (V4), Nemecka a Francúzska. Na rokovaní hovorili o budúcnosti Únie, bezpečnosti, spolupráci aj o digitálnej dani.

„Európsku úniu potrebujeme,“ vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) na tlačovej konferencii. Partneri si podľa jeho slov definovali hlavné oblasti, ktoré si zaslúžia spoločný postup. „Strategická oblasť je bezpečnosť,“ podotkol Danko. Hovorili o ochrane hraníc, migrácii, možnosti spoločnej armády aj o riešeniach pre digitálny svet. „Hovorili sme napríklad o možných digitálnych daniach pre silné nadnárodné spoločnosti,“ doplnil predseda parlamentu s tým, že ľudia nie sú v digitálnom svete v bezpečí, čo treba riešiť.

„Digitálna výzva je zásadná otázka,“ uviedol predseda francúzskeho Národného zhromaždenia Richard Ferrand. Spomenul aj potrebu reagovať na klimatické zmeny a spoluprácu s krajinami pôvodu migrácie. „Aby sme neboli v budúcnosti konfrontovaní s oveľa väčšími migračnými tokmi v dôsledku klimatických zmien,“ uviedol. Súhlasí, že sa treba zaoberať bezpečnosťou aj v oblasti digitalizácie. „Európa nie je problém, ale riešenie. Riešenie v súčasnom svete, kde sa vynárajú nové veľmoci a kde vyvstávajú problémy, ktorým musíme čeliť spoločne,“ zdôraznil Ferrand.

„Najväčším úspechom Únie je prekonanie rozdelenia európskeho kontinentu, musíme sa tohto výdobytku držať zubami nechtami,“ zdôraznil šéf nemeckého Spolkového snemu Wolfgang Schäuble a pripomenul, že všetky členské štáty sú si rovné. Niektoré úlohy podľa neho dokážu európske krajiny zvládnuť iba spoločne. „Preto potrebujeme správnu rovnováhu medzi rozdielnosťou a jednotnosťou,“ vyhlásil a tiež zdôraznil potrebu hľadať spoločné riešenia pre globálne výzvy.

„Potrebujeme silnú Európu a potrebujeme spolupracovať,“ doplnil predseda českej Poslaneckej snemovne Radek Vondráček, ktorý potvrdil zhodu na otázke digitálnej dane. Témou číslo jedna na stretnutí bola podľa neho bezpečnosť. Predseda Národného zhromaždenia Maďarska László Kövér zdôraznil potrebu hľadania otázok, ktoré krajiny spájajú, v ktorých vedia spolupracovať a nie tie, ktoré ich rozdeľujú.

Šéf poľského Sejmu Marek Kuchciňski ešte pred stretnutím partnerov upozornil, že je potrebné vrátiť sa k základom, na ktorých EÚ vznikla, čiže na kresťanských hodnotách. Receptom na súčasnú situáciu v EÚ je podľa neho rovnaký prístup ku všetkým členským krajinám, a to na základe solidarity.