Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Júl je teplotne priemerný, viac zrážok je na juhozápade

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Teplotná odchýlka, v porovnaní s priemernými hodnotami z rokov 1981 až 2010, sa na celom území Slovenska pohybuje v rozmedzí - 0,9 až 0,5 stupňa Celzia.

Bratislava 16. júla (TASR) - Prvá polovica júla je teplotne normálna s primeraným množstvom slnečného svitu a častejšími zrážkami na západe a na juhu. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Teplotná odchýlka, v porovnaní s priemernými hodnotami z rokov 1981 až 2010, sa na celom území Slovenska pohybuje v rozmedzí - 0,9 až 0,5 stupňa Celzia. "Možno povedať aj to, že v uvedenom období sme na väčšine nášho územia mali primerané množstvo slnečného svitu. Väčšina staníc mala v rámci obdobia od prvého do 12. júla 80 až 120 percent hodín slnečného svitu v porovnaní s normálnou sumou slnečného svitu za dané obdobie," informoval SHMÚ.

Úrad zaznamenal rozdiely v celkovom úhrne zrážok naprieč územím Slovenska. "Za prvých dvanásť dní júla sú na našom území, predovšetkým kvôli búrkam, veľké rozdiely. Zväčša spadlo od 10 do 30 milimetrov zrážok, ale napríklad Dolný Hričov pri Žiline mal len 4 milimetre a Kamenica nad Cirochou dokonca iba jeden. Naopak, Kuchyňa na Záhorí hlásila 57 milimetrov a Rastislavice v okrese Nové Zámky dokonca až 94," doplnili meteorológovia.

V prvej polovici júla nebol zaznamenaný žiadny výraznejší príliv teplého vzduchu z juhozápadu. Na strednou Európou sa často nachádzala tlaková níž.