Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VAROVANIE: Na horách hrozí vietor i snehové jazyky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Meteorológovia očakávajú, že v polohách nad 1500 metrov dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 až 110 kilometrov za hodinu.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Na horách severného a stredného Slovenska môže dnes fúkať silný vietor. Meteorológovia očakávajú, že v polohách nad 1500 metrov dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 až 110 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá do soboty (8.4.) poludnia.

Meteorológovia varujú na severnom a strednom Slovenku aj pred snehovými jazykmi a závejmi, a to najmä na horských priechodoch. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňuje SHMÚ.

Pod Tatry sa vrátila zima, cestári sú opäť v akcii



Do regiónu pod Tatrami sa vrátilo zimné počasie. Všetky komunikácie sú zjazdné. Cesty sú mokré, v oblasti Vysokých Tatier sa miestami nachádza na nich kašovitý sneh do troch centimetrov. TASR o tom informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Nepretržite pokračujeme v udržiavaní ich zjazdnosti. V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo počas 24 hodín nasadených desať posýpačov," povedal Barilla. Od štvrtka (6.4.) vo vyšších polohách podtatranského regiónu nasnežilo zhruba desať centimetrov snehu. "Pretrváva veľká oblačnosť, na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 600 metrov naďalej intenzívne sneží," povedal.

"Prepluhovali sme 422 kilometrov ciest, posypali sme 387 kilometrov ciest soľou a 324 kilometrov inertným materiálom," dodal Barilla.