Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

SHMÚ nemá na tento rok podpísaný kontrakt s envirorezortom

Na snímke budova Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na Jeséniovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kontrakt o poskytnutí financií podpisujú inštitúcie vždy koncom roka.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nemá podpísaný kontrakt na tento rok s ministerstvom životného prostredia. Na tlačovej konferencii to potvrdil pre TASR hovorca SHMÚ Ivan Garčár s tým, že dostali zamietavé stanovisko o poskytnutí peňazí z rezortu financií. Podľa informácií TASR majú meteorológovia peniaze na svoju činnosť do júla.

Garčár sa na tlačovej konferencii k téme viac vyjadrovať nechcel a odporučil obrátiť sa na ministerstvo životného prostredia. To od štvrtka (31. 3.) na otázky TASR zatiaľ neodpovedalo.

Rezort financií pre TASR v tejto súvislosti uviedol, že zabezpečenie financovania SHMÚ patrí plne do pôsobnosti kapitoly MŽP ako jeho zriaďovateľa. "Je teda na rozhodnutí daného ministerstva, ktoré aktivity, činnosti a priority bude financovať zo svojho schváleného limitu výdavkov na príslušný rok," poukázal.

Kontrakt o poskytnutí financií podpisujú inštitúcie vždy koncom roka. Z minuloročného podpísaného kontraktu vyplýva, že SHMÚ tým zabezpečuje stratégiu implementácie európskych smerníc pre oblasť vody a ovzdušia; vedu, výskum, výchovu a vzdelávanie; monitoring, informatiku a dokumentáciu; medzinárodné aktivity, reporting a medzinárodnú spoluprácu.