Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

POZOR NA POĽADOVICU: Hasiči zasahujú pri reťazovej nehode na D1

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na diaľnici D1 smerom na Žilinu v katastri obce Chocholná sa zrazilo päť nákladných a šesť osobných vozidiel. Úsek diaľnice je v tomto smere úplne neprejazdný.

Bratislava 16. januára (TASR) - Vodiči by si mali v utorok dávať pozor na cestách aj na západnom Slovensku. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred poľadovicou. Výstraha prvého stupňa platí predbežne do 16.00 h pre Bratislavský a Trnavský kraj a tiež niektoré okresy Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.

Na možnú poľadovicu upozorňuje aj Slovenská správa ciest. Tá varuje najmä vodičov v okresoch Trnava, Piešťany, Bratislava, Myjava a Malacky, kde zároveň padá mrznúce mrholenie. "Vzhľadom k tvoreniu sa poľadovice na takmer všetkých cestách v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji žiadame vodičov, aby zvýšili opatrnosť a prispôsobili vedenie vozidiel stavu a povahe vozovky," uvádza webový portál zjazdnost.sk.

SHMÚ varuje pred poľadovicou, silným vetrom a snehovými jazykmi, 16. januára 2018.
Foto: www.shmu.sk


Na poľadovicu si treba dávať pozor aj na horskom priechode Havran, v okolí horského priechodu Besník zasa silný vietor vytvára na vozovke snehové jazyky. Pred nimi varuje SHMÚ aj Trnavský, Trenčiansky, Nitriansky, Žilinský a Prešovský kraj.



V súčasnosti by však mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty. Povrch vozoviek je zväčša suchý až mokrý. Zjazdné by mali byť tiež cesty I., II. a III. triedy s podobným povrchom ciest. Na strednom a východnom Slovensku ale treba počítať miestami s kašovitým alebo utlačeným snehom, pod Tatrami aj so zľadovateným snehom. Zjazdné sú taktiež horské priechody.

Meteorológovia varujú aj pre silnejším vetrom. Výstrahy platia pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Žilinský a Prešovský kraj. Silnejšie zafúka aj na horách. Miestami môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 110 - 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádza SHMÚ.

Výstraha pred poľadovicou platí aj pre Žilinský a Banskobystrický kraj


Jazdiť opatrnejšie treba už aj na cestách stredného Slovenska. Výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou totiž Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) rozšíril o Žilinský a Banskobystrický kraj. Tá tak momentálne platí pre väčšinu Slovenska, výnimkou je zatiaľ Prešovský a Košický kraj.

Obozretnejší by mali byť vodiči aj pre vytvárajúce sa snehové jazyky a záveje. Tie sa môžu tvoriť na cestách Trnavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho, Žilinského a Prešovského kraja. Výstraha prvého stupňa platí predbežne do stredy (17.1.) rána. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," uvádza SHMÚ.

Meteorológovia zároveň varujú aj pred silnejším vetrom. Výstrahy platia pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Žilinský a Prešovský kraj. Silnejšie zafúka aj na horách. Miestami môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 110 - 135 kilometrov za hodinu.

Jazdiť so zvýšenou opatrnosťou odporúča ja Stella centrum. A to najmä na diaľnici D1 medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom, kde fúka silný nárazový vietor a sneží.

Poľadovica v Nitrianskom kraji ochromila dopravu na cestách


Polícia v Nitrianskom kraji v utorok eviduje od skorého rána viacero škodových udalostí a dopravných nehôd, ktoré sa stali v dôsledku poľadovice. Aktuálne je uzatvorená rýchlostná cesta R1 v smere od Banskej Bystrice do Nitry medzi Čaradicami a Zlatými Moravcami. Dôvodom je dokumentovanie dopravnej nehody vodičky, ktorá nezvládla riadenie a narazila do zvodidiel a tiež ďalších škodových udalostí troch vozidiel, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Nitre Renáta Čuháková.



Poľadovica na cestách sa počas dnešného dopoludnia podpísala pod 17 dopravných nehôd a ďalších 18 škodových udalostí. Najviac ochromená je plynulosť cestnej premávky na rýchlostnej ceste R1 pri Zlatých Moravciach. „Operační dôstojníci z Operačného strediska KR PZ v Nitre vyzývajú vodičov k opatrnosti, maximálnej obozretnosti a k primeranej rýchlosti vzhľadom na poveternostné podmienky,“ upozornila Čuháková. Podľa jej slov sa počasie nezlepšuje ani počas dňa a pri mínusových teplotách naďalej sneží a fúka.

Slovenskí hasiči v súvislosti s počasím zasahovali už pri takmer 50 nehodách


Slovenskí hasiči v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciu zasahovali za posledných päť hodín takmer v 50 prípadoch. Ide najmä o dopravné nehody skoro na celom území, pri desiatkach z nich stále pomáhajú. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Najviac zásahov, 13, zaznamenali doposiaľ v Trnavskom a Nitrianskom kraji. "V Trnavskom kraji zasahujú hasiči najmä v okresoch Senica, Piešťany a Galanta. V Nitrianskom kraji pomáhajú predovšetkým v okresoch Nitra, Zlaté Moravce a Levice," doplnila Farkasová.



V Banskobystrickom kraji zasahujú hasiči pri ôsmich dopravných nehodách, v Košickom kraji pri piatich, v Prešovskom a Žilinskom kraji pri troch. Pokojnejšia situácia je zatiaľ v Bratislavskom a Trenčianskom kraji, kde hasiči vykonali po jednom výjazde.

Vietor a sneh zatiaľ nekomplikujú situáciu na cestách pod Tatrami


Vietor a sneženie zatiaľ dopravu v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok nekomplikuje, všetky cesty sú bez problémov zjazdné. „Snežiť začalo približne okolo 8. hodiny, v teréne máme všetky naše mechanizmy, ktoré predovšetkým pluhujú sneh z ciest a vykonávajú posyp v rámci všetkých troch okresov," priblížil pre TASR riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Nesneží intenzívne, napadlo maximálne do dvoch centimetrov snehu, vietor vo vyšších polohách však dosahuje rýchlosť 70 – 80 kilometrov za hodinu, v nižších polohách je slabší. Cestári sa preto predovšetkým snažia eliminovať snehové jazyky a záveje na komunikáciách, ktoré sú na otvorených priestranstvách. „Na horskom prechode Vernár zasahujeme v súčasnosti asi najintenzívnejšie, vo Vysokých Tatrách je to zatiaľ bezproblémové," doplnil Barilla.

Zima podľa neho najviac potrápila cestárov od spustenia prevádzky v decembri, až do Vianoc bola údržba ciest pod Tatrami veľmi intenzívna a náročná. Od sviatkov až doteraz bola zase veľmi mierna, s minimom snehu a s dennými teplotami nad nulou.

V okolí Žiaru nad Hronom komplikuje dopravu sneh a poľadovica


Dopravu v okolí Žiaru nad Hronom aktuálne komplikuje neustále sneženie a poľadovica. Problémy spôsobujú aj na rýchlostnej komunikácii, kde sa stalo niekoľko menších nehôd.

Riaditeľ okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru vo Zvolene Dušan Hancko uviedol, že dve nehody sa stali krátko pred obedom na rýchlostnej komunikácii R1 neďaleko výjazdu na Banskú Štiavnicu.

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, smerovali hasiči aj k ďalšej nehode na R1, do obce Sklené Teplice (okres Žiar nad Hronom), kde skončilo auto v potoku či do Hronského Beňadika (okres Žarnovica), kde sa zrazili dva automobily.

Na poľadovicu v regióne upozorňujú aj meteorológovia. Na svojej internetovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje, že výstraha 1. stupňa pred tvorbou poľadovice trvá do 18.00 h.

Slovenská správa ciest informuje, že na R1 a R2 v okresoch Zvolen, Banská Bystrica a Detva je vrstva kašovitého snehu do jedného centimetra.

V Trnavskom kraji bolo od rána 37 kolízií v dôsledku poľadovice


Dopravná situácia v Trnavskom kraji sa začala komplikovať v utorok po pol piatej ráno. Do 13. hodiny evidovala polícia v dôsledku poľadovice podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Trnave Martiny Kredatusovej 37 udalostí. Najkritickejšia situácia bola v okresoch Skalica, Senica, Trnava, Piešťany a Hlohovec. Polícia operatívne reaguje na situáciu a kritické úseky hlási cestárom, zároveň apeluje na vodičov, aby jazdili s ohľadom na poveternostné podmienky.

Aktuálne sú zjazdné všetky cesty okrem úseku medzi Trebaticami a Piešťanmi, uzatvoreného v dôsledku dopravnej nehody. O 5.45 h tam došlo ku kolízii medzi autobusom, kamiónom a osobným autom. Vodič na autobuse išiel smerom od obce Trebatice, v smere jazdy dostal v zákrute šmyk, prešiel do protismeru, kde narazil do osobného auta. Vzápätí autobus zachytil zrkadlom aj bok kabíny rumunského ťahača. "V čase nehody bolo v autobuse približne desať cestujúcich, ktorí sa ale nezranili. Jednorazovo bol ošetrený vodič osobného auta, občan Srbska. Polícia alkohol u vodičov nezistila," informovala krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Vodič autobusu, ktorý nehodu zavinil, neprispôsobil rýchlosť poveternostným podmienkam. Za priestupok v doprave mu policajti uložili na mieste blokovú pokutu v zmysle zákona. Škoda na vozidlách bola odhadnutá na 26.500 eur.

Dopravná nehoda dvoch autobusov sa stala aj v úseku Ratnovce pri Piešťanoch - Svrbice. Udalosť sa zaobišla bez zranenia a bola riešená ako škodová udalosť.



Hasiči zasahujú pri desiatkach dopravných nehôd, aj pri reťazovej zrážke na D1


Hasiči počas celého dňa zasahujú pri desiatkach dopravných nehôd, ktoré spôsobilo silné sneženie a poľadovica. Boli už na vyše 70 výjazdoch. Najčastejšie pomáhali v Trnavskom kraji. Na diaľnici D1 smerom na Žilinu zasahovali pri reťazovej nehode, kde sa zrazili nákladné a osobné autá. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

"Od 5.30 h doposiaľ vykonali 79 výjazdov k dopravným nehodám rôzneho charakteru. Najčastejšie pomáhajú v Trnavskom kraji, kde sa stalo 18 dopravných nehôd," uviedla. V Nitrianskom kraji zasahovali 14-krát, v Košickom kraji 13-krát, v Banskobystrickom kraji 10-krát, v Trenčianskom kraji deväťkrát, v Žilinskom kraji sedemkrát, v Prešovskom kraji päťkrát a v Bratislavskom kraji trikrát.

Zasahovali aj pri reťazovej dopravnej nehode, ktorá sa stala na diaľnici D1 smerom na Žilinu v katastri obce Chocholná. "Podľa predbežných informácií sa na mieste zrazilo päť nákladných a šesť osobných vozidiel," informovala Farkasová. Dve zranené osoby odviezla záchranná zdravotná služba. "Úsek diaľnice je v tomto smere úplne neprejazdný," doplnila Farkasová.