Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prvá polovica septembra bola slnečná

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na krajnom východe sa začína vyskytovať lokálne až výrazné sucho.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Prvá polovica septembra bola podľa meteorológov pomerne slnečná, väčšina staníc zaznamenala aspoň 100 hodín trvania slnečného svitu. Na niektorých miestach sa tiež objavili veľké teplotné rozdiely. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na sociálnej sieti.

V Podolínci (okres Stará Ľubovňa) bol napríklad v nedeľu rozdiel medzi minimálnou a maximálnou teplotou vzduchu viac než 20 stupňov. Podobný teplotný rozdiel zaznamenali aj v Spišských Vlachoch (okres Spišská Nová Ves) a Švedlári (okres Gelnica).

Meteorológovia to vysvetľujú špecifickou lokalitou Spiša, kde pri dostatočnom slnečnom svite dochádza cez deň k prehrievaniu zemského povrchu a vzduchu nad ním. Cez noc sa, naopak, vzduch rýchlo ochladí.

SHMÚ analyzoval aj vlahu v pôde. Na krajnom východe sa podľa neho začína vyskytovať lokálne až výrazné sucho. Na ostatnom území zatiaľ pôdne sucho nehrozí, väčšinou je vlahy dokonca nadbytok. Z meteorologického hľadiska je extrémne sucho na juhovýchode Slovenska. V Orechovej (okres Sobrance) napríklad za posledných 90 dní chýba 80 milimetrov zrážok.