Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hasiči mali pre silný vietor po celom Slovensku 164 výjazdov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Silný vietor zamestnal hasičov hlavne v Bratislavskom kraji.

Bratislava 17. marca (TASR) - Hasiči absolvovali na Slovensku od piatka 14. do nedele 16. marca v dôsledku silného nárazového vetra 164 výjazdov.

"Vo väčšine prípadov išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov a prekážok na cestných komunikáciách," priblížila Bernadeta Múdra z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

V piatok zasahovali príslušníci HaZZ raz, a to v Trnavskom kraji. Na druhý deň absolvovali 55 výjazdov a v nedeľu 108, kedy najviac problémov spôsobil vietor v Bratislavskom kraji.

Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej nepriaznivá poveternostná situácia komplikovala aj dopravu na viacerých železničných tratiach.

Cez víkend zasahovali pohotovostní pracovníci ŽSR a odstraňovali popadané stromy z viacerých tratí. Medzi Štrbou a Štrbským Plesom bola v nedeľu doprava prerušená a nahradená autobusovou. Rovnako sa tak stalo na trati Vyšné Hágy – Štrbské Pleso. V železničnej stanici Šenkvice spadli na koľajisko plechy zo strechy skladu. Tú následne zaistili hasiči.

Pravdepodobne pre silný nárazový vietor strhol v nedeľu podvečer nákladný vlak pri tom, ako vchádzal na železničnú stanicu Cífer, trakčné vedenie.

Silný vietor zamestnal hasičov hlavne v Bratislavskom kraji

"Najčastejšie išlo o odstraňovanie spadnutých stromov a prekážok na cestných komunikáciách," informovala Bernadeta Múdra z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Najviac komplikácií bolo v Bratislavskom kraji, kde hasiči zasahovali 32-krát, v Trnavskom kraji bolo 15, v Banskobystrickom 9 a v Žilinskom kraji 7 výjazdov.

Silný nárazový vietor strhol uvoľnené tehly z opustenej stavby na cestu v obci Šenkvice, okres Pezinok. "Hrozil pád niekoľkých múrov rozpadávajúcich sa ruín na chodník a cestu," opísala Múdra. Pri udalosti zasahovali hasiči zo Záchrannej brigády v Malackách. Z dôvodu ohrozenia okolia odstránili najnebezpečnejšiu časť stavby.

Hasiči zasahovali aj v Banskobystrickom kraji

Silný vietor zamestnával počas uplynulého víkendu aj hasičov v Banskobystrickom kraji. Najčastejšie zasahovali pri odstraňovaní prekážok, ktoré vznikli pádom stromu.

"V sobotu (15.3.) od 7.00 h do nedele (16.3.) 6.00 h sme zasahovali celkovo 12-krát, a to najčastejšie v okrese Poltár," uviedol na margo výjazdov v súvislosti s poveternostnou situáciou krajský hovorca hasičov Erik Piater.

Počas nedele až do 6.00 h dnešného dňa zasahovali podľa jeho slov hasiči celkovo 15-krát. Najčastejšie v okrese Brezno, a to až štyrikrát. Zásahy počas oboch dní sa týkali prevažne odstraňovania prekážok, ktoré vznikli pádom stromu.

Aj v Trnavskom kraji padali stromy a lietali strechy

Až 40 výjazdov absolvovali hasiči počas uplynulého víkendu na území Trnavského kraja pre silný nárazový vietor. Najviac zásahov mali v okrese Trnava (24), nasledovala Galanta (8), Dunajská Streda (4), Skalica (2) a v Piešťanoch a Senici mali po jednom výjazde.

Išlo najmä o strhnutie či narušenie strešného plášťa budov, vyvrátenie a lámanie častí stromov, poškodenie vedenia elektrickej energie a iné materiálne škody. Informoval dnes krajský hovorca hasičov Tomáš Bílik s tým, že vietor v regióne fúka naďalej, i keď so slabšou intenzitou. Od dnešného rána mali dva výjazdy. "V sobotu a nedeľu nás privolali okrem iných do Serede, kde odfúklo časť strechy na bytovke, do Galanty, kde prišiel o strechu domov seniorov. V obci Špačince vyvalil vietor bránu, v Borskom Mikuláši spadol strom na elektrické vedenie. V Trnave bolo viacero spadnutých stromov i poškodená strecha," informoval Bílik. Pri udalostiach neprišlo k žiadnemu zraneniu osôb.

Nitriansky kraj zaznamenal tiež silný vietor

Hasiči v Nitrianskom kraji absolvovali počas uplynulého víkendu 19 výjazdov, ktoré súviseli so silným vetrom. Sobota (15. 3.) bola relatívne pokojná, poveternostné podmienky sa zhoršili v nedeľu (16. 3.), skonštatoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky. V sobotu odstraňovali hasiči dva spadnuté stromy, ktoré blokovali vozovku pri Pukanci v okrese Levice a pri Čenkove v okrese Nové Zámky. Šalianski hasiči pomáhali pri odstraňovaní skla z rozbitého okna na budove.

V nedeľu 16. marca štartovali levickí hasiči už krátko pred ôsmou hodinou. Na Dopravnej ulici v Leviciach pomáhali pri upevňovaní odtrhnutého plechu na streche výškovej budovy. V popoludňajších hodinách pomáhali hasiči pri oprave odtrhnutého plechu na budove v Zlatých Moravciach, v Kolárove pri odstraňovaní stromu, ktorý ohrozoval telefónne vedenie, hasiči zo Šiah v obci Slatina pri odstraňovaní stromu na vozovke.

Stromy spadnuté na vozovku a blokujúce premávku odstraňovali aj hasiči z Levíc vo Veľkom Ďúre a v Leviciach, nitrianski hasiči pri obciach Báb, Klasov, Čechynce, Veľké Zálužie a v mestskej časti Nitry v Dolných Krškanoch. Hasiči z hasičskej stanice Vráble zasahovali pri odtrhnutých plechoch na bytovom dome a na škole a pri odstraňovaní stromu, ktorý spadol na elektrické vedenie v obci Horný Oháj. V obci Rúbaň v okrese Nové Zámky odstraňovali strom, ktorý ohrozoval elektrické vedenie a v Šali pomáhali s upevňovaním odtrhnutého poklopu na streche bytového domu.

Počas dnešného dopoludnia hasiči odstraňovali vyvalený strom v Leviciach a zlomený stĺp pouličného osvetlenia v Štúrove, informoval Pánsky.