Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Šimečka považuje zmeny v Policajnom zbore za demonštráciu moci

Na snímke novozvolený podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS) počas ustanovujúcej schôdze parlamentu v Bratislave v stredu 25. októbra 2023. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hovorí tiež o pokračujúcej degradácii politickej kultúry na Slovensku.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Šéf Progresívneho Slovenska a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka považuje "zemetrasenie" v Policajnom zbore za demonštráciu moci. Nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) koná podľa šéfa progresívcov na príkaz premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Zemetrasenie v Policajnom zbore naozaj neprinesie ani lepšiu bezpečnosť a ochranu ľudí na Slovensku, ani lepšie vyšetrenie všetkých korupčných káuz. Jediné, čo to prinesie, je demonštrácia moci a lepší spánok tým, ktorí by mali čeliť spravodlivosti," zdôraznil Šimečka.

Hovorí tiež o pokračujúcej degradácii politickej kultúry na Slovensku. "Odvolať policajného prezidenta tri dni predtým, ako mu na vlastnú žiadosť končí služobný pomer, spraviť to bez osobného stretnutia a zo dňa na deň ho preveliť na druhý koniec republiky, je úbohé a dospelí politici by takto konať nikdy nemali," dodal.

Minister vnútra rozhodol, že sa od novembra rušia funkcie viceprezidentov Policajného zboru a obaja viceprezidenti budú preložení na iné posty. Zároveň má vzniknúť nová funkcia policajného viceprezidenta pre oblasť migrácie, operatívu a riadenie služieb. Šéf rezortu rozhodol tiež o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolaný z funkcie bol aj policajný prezident Štefan Hamran.