Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zs. Simon stiahol podpis, M. Glváč zrejme odvolávaniu čeliť nebude

Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Galko zbieral podpisy na zvolanie schôdze dlhšie, ale spočiatku sa mu nepodarilo získať potrebný počet.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Opozičný poslanec Zsolt Simon (Most-Híd) stiahol svoj podpis spod návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR s cieľom odvolať ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD). Podpisy zbieral exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), pričom ich mal presne 30. S terajšími 29-timi rokovanie iniciovať nemôže. Simon bol jediným spomedzi poslancov Ľudovej platformy (Most-Híd, KDH, SDKÚ-DS), ktorý Galkovu iniciatívu podporil.

"Šafárenie a nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami nie je typické len pre ministerstvo obrany, ale pre celú vládu. Skôr podporujem, aby sme v parlamente viedli osobitné rokovanie na túto tému, nie je to len jeden rezort," zdôvodnil dnes Simon pre TASR zmenu postoja.

Galko tento krok chápe ako zlyhanie celej Ľudovej platformy. "Nechcú naštvať Roberta Fica (Smer-SD) a dúfajú, že ju zoberie po najbližších voľbách do koalície. Tlak na Zsolta Simona musel byť obrovský, a preto sa na neho ako na osobu nehnevám," deklaroval pre TASR Galko. Opozičným kolegom odkázal, že hárok na podpisy je stále k dispozícii a ak by si to hociktorý poslanec rozmysel, môže návrh na zvolanie schôdze podpísať.

Galko chcel Glváča odvolávať za kauzu údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby



Ľubomír Galko chcel Glváča odvolávať za kauzu údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby z čias prvej Ficovej vlády. "Je niekoľko menších dôvodov a jeden hlavný. Ten znie, že sa začalo trestné stíhanie vo veci, polícia teda došla k záveru, že trestný čin sa stal a minister Glváč ani tak nereagoval. Tí ľudia tam sú a samovyšetrujú sa," vysvetlil. Galkovi sa nepozdáva, že vedúci funkcionári vojenských tajných služieb, ktorí ich riadili v inkriminovanom čase, sú opäť na čelných pozíciách aj po prevalení kauzy.

Schôdza parlamentu venovaná kauze vojenského spravodajstva sa konala ešte v júni. Simon dal podpis Galkovi ešte pred týmto rokovaním. Následne si kládol otázku, čo nové sa od júnovej schôdze udialo, pretože zopakovať ju ešte raz, "by bolo jalové".

Galko zbieral podpisy na zvolanie schôdze dlhšie, ale spočiatku sa mu nepodarilo získať potrebný počet. Ľudová platforma mu ich nechcela dať, Galkovi napokon pomohli nezávislí poslanci združení v hnutí Nová väčšina – Dohoda. Ľudová platforma schôdzu odmietala s odôvodnením, že ešte neboli vyčerpané všetky možnosti. Namiesto schôdze o odvolaní Glváča presadzovali mimoriadne rokovanie na tému údajného tunelovania. To sa napokon aj v júni konalo, Galko ho však označil za čajové a na odvolávaní Glváča naďalej trval.