Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Novou ministerkou školstva bude M. Lubyová zo SAV

Na archívnej snímke Martina Lubyová. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Lubyová tak vystrieda na poste ministra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta. Prezident SR ju vymenuje do úradu asi v stredu.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Na uvoľnené miesto ministra školstva zasadne terajšia riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Martina Lubyová. Potvrdil to dnes predseda SNS Andrej Danko. Lubyová tak vystrieda na poste ministra Petra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.



Danko sa podľa vlastných slov snažil vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť ubezpečiť, že tu je záujem hľadať transparentnosť. "Snažil som sa nájsť človeka, ktorý dokáže skĺbiť aj tretí sektor, aj názory opozície, aj tejto vládnej koalície, pretože beriem ministerstvo ako určitú zodpovednosť k ľudom a k tejto spoločnosti," dodal Danko po podpise dodatku ku koaličnej zmluve.

Plavčan odišiel z funkcie po tom, čo ho na to 16. augusta vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda vlády to zdôvodnil tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Dočasne viedla ministerstvo školstva šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS).

Prezident vymenuje novú ministerku asi v stredu



Prezident SR Andrej Kiska vymenuje Martinu Lubyovú za novú ministerku školstva pravdepodobne v stredu (13.9.) ráno. TASR to potvrdil poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan s tým, že o presnom termíne ešte diskutujú s Úradom vlády SR.

Predseda SNS Andrej Danko dnes potvrdil, že novou ministerkou školstva sa stane Martina Lubyová zo Slovenskej akadémie vied. Na tomto poste vystrieda Petra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.

Lubyová je členkou predsedníctva Slovenskej akadémie vied (SAV).