Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

VIDEO: Komora zubných lekárov neeviduje nelegálne ambulancie

Na snímke sprava prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík a viceprezidentka SKZL Patrícia Husárová počas tlačovej konferencie SKZL k nelegálnym zubným ambulanciám na Slovensku 14. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nemusí to však podľa nej znamenať, že neexistujú.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) aktuálne neeviduje nelegálne zubné ambulancie. Nemusí to však podľa nej znamenať, že neexistujú. V tejto súvislosti pripomenula, čo by si mali pacienti pri návšteve ambulancií všímať.

"Každá ambulancia musí mať viditeľné označenie druhu zdravotníckeho zariadenia, jeho odborné zameranie, obchodné meno alebo priezvisko držiteľa povolenia. Právnická osoba je povinná uviesť aj meno odborného zástupcu," priblížil prezident SKZL Igor Moravčík na štvrtkovej tlačovej konferencii. V prípade, že niektorý údaj chýba, pacienti podľa neho môžu mať pochybnosti a mali by sa obrátiť na vyšší územný celok alebo SKZL.



Ozrejmil, že samospráva môže u daného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti vykonať kontrolu a udeliť mu pokutu až do výšky viac ako 33.000 eur. Je podľa neho dôležité, aby o výsledkoch kontrol bola informovaná aj komora. "Na základe výsledkov kontrol by komora mohla napríklad odobrať licenciu odbornému garantovi," priblížil. Zdôraznil, že v tejto súvislosti je zároveň dôležitá spolupráca medzi komorou, zdravotnými poisťovňami, Národným centrom zdravotníckych informácií, Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a rezortom zdravotníctva.