Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

LESNÍCI: Žiadosťou o povolenie výnimky si len plníme povinnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Podľa SLK to, že lesníci podali žiadosti o povolenie výnimky zo zakázaných činností podľa § 16 ods. 1 písmeno b zákona o ochrane prírody a krajiny, neznamená, že chcú ťažiť v bezzásahových územiach.

Zvolen 2. októbra (TASR) - Ostré výhrady voči nedávnemu vyjadreniu Štátnej ochrany prírody (ŠOP), podľa ktorej chcú lesníci ťažiť drevo v bezzásahových územiach, vyjadrili v utorok pre TASR zástupcovia Slovenskej lesníckej komory (SLK).

SLK sa voči týmto tvrdeniam ostro vyhradzuje a nazdáva sa, že ide skôr o frontálny a neopodstatnený útok na lesníkov, píše sa vo vyjadrení. „Zarážajú nás výroky čelného predstaviteľa Štátnej ochrany prírody SR Martina Lakandu, ktoré si nevieme vysvetliť. Podľa platnej legislatívy obhospodarovatelia lesa sú povinní zabraňovať škodám v lesoch a odstraňovať ich následky. Na to však lesník musí požiadať orgán ochrany prírody o súhlas. Toto je dôvod, prečo musia užívatelia lesov podávať žiadosti na spracovanie kalamitného dreva v piatom stupni ochrany,“ uviedol predseda SLK Milan Dolňan.

Podľa SLK to, že lesníci podali žiadosti o povolenie výnimky zo zakázaných činností podľa § 16 ods. 1 písmeno b zákona o ochrane prírody a krajiny, neznamená hneď, že chcú ťažiť v bezzásahových územiach, ale že si splnili svoje zákonné povinnosti.

SLK už niekoľkokrát proklamovala, že nie je v zásade proti bezzásahovým územiam, ale tieto musia vychádzať z vedeckých základov, výskumov a nie z emócií jednotlivcov, píše sa v stanovisku, ktoré komora zaslala TASR.