Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenčina je vyučovacím jazykom už sto rokov

Na snímke dve mladé šikovné učiteľky slovenského jazyka - Mgr. Lenka Vargová a Mgr. Lucia Vrzalová zo ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici na konferencii o slovenskom jazyku v Revúcej. Foto: Teraz.sk/Lenka Vargová

Podujatie v Revúcej pripomenulo postavenie slovenčiny ako vyučovacieho jazyka v školskom systéme na Slovensku v historických súvislostiach a v súčasnom kultúrno-spoločenskom kontexte.

Bratislava/Revúca 16. februára (TASR) – Sté výročie od prvého vyhlásenia slovenčiny za vyučovací jazyk si pripomenuli aj v Revúcej počas dvojdňovej konferencie (14.-15.2.). Cieľom podujatia bolo prezentovanie postavenia slovenčiny ako vyučovacieho jazyka v školskom systéme na Slovensku v historických súvislostiach a v súčasnom kultúrno-spoločenskom kontexte.

"Bola to dôležitá konferencia nielen preto, že sme si na nej pripomenuli 100 rokov od prvého oficiálneho vyhlásenia slovenského jazyka ako vyučovacieho jazyka na Slovensku, ale najmä preto, že učitelia, pedagógovia, zástupcovia akademickej obce a rezortu školstva tu mohli diskutovať o aktuálnych otázkach stavu spisovnej slovenčiny a hľadať riešenie problémov, ktoré prináša súčasná doba," uviedol riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu Ľudovít Hajduk.

V príspevkoch autorov odzneli témy z dejinného vývoja slovenského jazyka ako spisovného jazyka v rôznych historických obdobiach, analytické hodnotenia súčasného vývoja, výučby a postavenia slovenského jazyka na Slovensku i v okolitých krajinách, kde žijú početné komunity Slovákov. Autori sa zamerali napríklad na konkrétne problémy a nedostatky spojené s mierou teoretického poznania a praktického ovládania slovenského jazyka u univerzitných študentov, ktorí študujú slovenský jazyk, ale aj na využitie pracovných listov na hodinách slovenskej literatúry. V prednáškach poukázali aj na obmedzenia, výzvy a podnety štylistiky a internetovej žurnalistiky a upozornili na potrebu jazykových kurzov slovenčiny pre učiteľov, ktorí nie sú slovenčinári. Neobišli ani aktuálne problémy jazykovej výchovy za posledných 15 rokov, a hovorili aj o inováciách vo vyučovaní gramatiky slovenského jazyka na Slovensku a o problematike výučby slovenčiny v Maďarsku a v Poľsku.

Konferenciu organizovalo Metodicko-pedagogické centrum pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva kultúry SR.