Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Slovenská misia bude pokračovať v Afganistane aj po roku 2014

Foto: TASR/AP

"Môžem potvrdiť, že Slovensko si je vedomé tejto zodpovednosti a že našu prítomnosť budeme organizovať v súlade s tým, čo Aliancia potrebuje," poznamenal minister Lajčák.

Brusel 19. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes na ministerskej konferencii NATO v Bruseli potvrdil záväzok Slovenska, že jeho vojaci pôsobiaci v Afganistane zostanú v tejto krajine až do konca roku 2014. Po tomto dátume sa slovenská vojenská prítomnosť v duchu aliančnej solidarity pretransformuje na podporu pre afganské bezpečnostné sily.

"Diskutovalo sa o tom, ako bude vyzerať naša prítomnosť v Afganistane do a po roku 2014," opísal Lajčák priebeh rokovaní.

Kým zotrvanie do skončenia zahraničnej misie, čiže do konca roku 2014, je jasná vec, rokovania sa sústredili viac na obdobie po ukončení tohto obdobia. Šéf slovenskej diplomacie v tejto súvislosti uviedol, že slovenská jednotka v rámci NATO zostane aj naďalej súčasťou medzinárodného tímu, pričom sa jej poslanie bude zameriavať viac na výcvik a podporu afganských bezpečnostných síl.

"Viackrát počas konferencie zaznelo, že naša prítomnosť na území Afganistanu nekončí, že budeme pomáhať politicky, materiálne a dostupnými kapacitami v oblasti rozvojovej pomoci," uviedol Lajčák. Dodal, že aj keď vojenské jednotky v Afganistane prejdú príslušnou transformáciou, zodpovednosť za bezpečnosť v tejto krajine zostane.

"Môžem potvrdiť, že Slovensko si je vedomé tejto zodpovednosti a že našu prítomnosť budeme organizovať v súlade s tým, čo Aliancia potrebuje. Nemáme v úmysle jednostranne utekať z tejto operácie," povedal Lajčák. Zároveň potvrdil, že Slovensko podporuje princíp, ktorý aliancia uplatňuje pre jednotky v Afganistane a podľa ktorého nedôjde k sťahovaniu vojakov z Afganistanu pred koncom roku 2014.

Lajčák uviedol, že sa v tejto súvislosti dnes stretol na bilaterálnom rokovaní s austrálskym ministrom zahraničných vecí Bobom Carrom. Dôvodom boli nedávne vyhlásenia austrálskej premiérky Julie Gillardovej, že Austrália uvažuje o skoršom návrate svojich vojakov z Afganistanu.

"My veľmi úzko spolupracujeme práve s austrálskymi vojakmi. Takže sme si dnes spresnili, aká je situácia a on mi jednoznačne potvrdil, že Austrália neplánuje predčasné stiahnutie svojich vojakov. Bude tam do konca operácie ako my. Naša previazanosť je taká, že by sme ťažko mohli existovať bez nich a oni bez nás," povedal Lajčák.