Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Slovenské veľhory budú môcť študenti pretaviť do literárnej podoby

Vysoké Tatry, archívne foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

V žánroch poviedka a esej majú študenti možnosť pretaviť svoje vnímanie slovenských veľhôr do literárnej podoby.

Vysoké Tatry 21. marca (TASR) - Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Vysoké Tatry – Podhorie v spolupráci so Združením cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry vypísali literárnu súťaž pre študentov slovenských stredných škôl. V žánroch poviedka a esej majú študenti možnosť pretaviť svoje vnímanie slovenských veľhôr do literárnej podoby.

„Výsledkom práce tých najlepších budú nielen vecné ceny či víkendový pobyt, ale aj zaradenie najlepších prác do pripravovanej publikácie známeho východoslovenského fotografa Milana Kapustu „Čierno-biele Tatry“, ktorej prezentácia sa uskutoční v rámci Svetového dňa cestovného ruchu na konci septembra,“ informovala riaditeľka ZCR Vysoké Tatry Lucia Dubielová.

Zámer vytvoriť súťaž súvisí s rokom 2015, ktorý je významný vďaka viacerým okrúhlych jubileám Vysokých Tatier. Pred 450 rokmi sa uskutočnil prvý opísaný výlet do horského prostredia Vysokých Tatier, pred 400 rokmi zase prvý opísaný výstup na tatranský štít. „Sú tu aj ďalšie výročia, čo nás inšpirovalo k tomu, že sme v spolupráci s OOCR Vysoké Tatry – Podhorie pripravili projekt Rok Tatier. Pozornosť mladých ľudí chceme pritiahnuť aj prostredníctvom literárnej súťaže. K propozíciám sme načrtli aj niekoľko tém a námetov, pričom spracovanie viacerých umožňuje aj kritický pohľad,“ upozornila Dubielová.

Uzávierka súťaže je 15. mája. Potom bude nasledovať práca odbornej poroty, v ktorej sú zastúpení viacerí odborníci z oblasti literárnej vedy a publicistiky.