Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenskí vojenskí policajti zasahovali vo vodách Stredozemného mora

Príslušníci slovenskej Vojenskej polície. Foto: TASR/ Ministerstvo obrany SR

Zjavne poškodenú jachtu, ktorá neodpovedala na rádiové volanie, objavili slovenskí vojenskí policajti počas rutinného monitorovania priestoru.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Príslušníci slovenskej Vojenskej polície, ktorí aktuálne pôsobia v operácii EUNAVFOR MED SOPHIA, sa podieľali na niekoľkohodinovom nočnom zásahu vo vodách Stredozemného mora. Cieľom bolo preskúmať neznáme plavidlo a poskytnúť pomoc jeho posádke. Zjavne poškodenú jachtu, ktorá neodpovedala na rádiové volanie, objavili slovenskí vojenskí policajti počas rutinného monitorovania priestoru.

"Vzhľadom na predpoklad, že posádka plavidla môže byť zranená, sme v rámci zásahového tímu na palubu vyslali príslušníkov Vojenskej polície so špecializovaným zdravotníckym vzdelaním. Zvyšní členovia tímu boli podpornou zálohou," uviedol veliteľ slovenského kontingentu Ladislav Kováč. Ako ďalej vysvetlil, ukázalo sa, že loď je prázdna. "V rámci prehliadky sme skutočne ocenili špičkové vystrojenie našej jednotky, čiže prístroje nočného videnia, záchranné inframajáky a špeciálne svetlá," zdôraznil. Plavidlo následne odovzdali talianskym bezpečnostným zložkám, ktoré spolupracujú s príslušníkmi operácie EUNAVFOR MED SOPHIA.

Snímka zo zásahu príslušníkov slovenskej Vojenskej polície, ktorú poskytlo Ministerstvo obrany SR.
Foto: TASR/Ministerstvo obrany SR


Slovenská republika sa do svojej historicky prvej námornej operácie zapojila v auguste tohto roku. Príslušníci Vojenskej polície majú za sebou desiatky záchranných operácií a kontrol iných plavidiel.

TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.