Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Laššáková rokovala v Paríži s Riesterom o projektoch kultúrnej výmeny

Na archívnej snímke Ľubica Laššáková. Foto: TASR - Dano Veselský

V pripravovanej výstave o M. R. Štefánikovi, ktorá bude v priestoroch Bratislavského hradu, by sa mohli objaviť aj exponáty z francúzskych archívov dokumentujúce Štefánikov život vo Francúzsku.

19. marca (TASR) – Viacero koncertov Štátneho komorného orchestra Žilina či vystúpenie súboru Danubius Octet Singers v Paríži, ale i možnosť zapožičania originálnych dokumentov z francúzskych archívov pre expozíciu Slovenského národného múzea (SNM) predstavujú potenciál slovensko-francúzskej kultúrnej spolupráce v Roku M. R. Štefánika. O realizovateľných projektoch kultúrnej výmeny rokovala ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) v Paríži so svojím francúzskym náprotivkom Franckom Riesterom.

"Súčasťou spolupráce bude aj príspevok SR vo výške 350.000 eur na vybudovanie pamätnej izby M. R. Štefánika v meudonskom observatóriu pri Paríži, kde na začiatku 20. storočia Štefánik pôsobil ako astronóm,“ pripomenula v debate s Riesterom Laššáková, ktorá počas svojej parížskej návštevy položila v areáli observatória vence k Štefánikovej soche.

V pripravovanej výstave o živote, diele a odkaze M. R. Štefánika, ktorá bude v druhej polovici roka 2019 v priestoroch Bratislavského hradu, by sa mohli objaviť aj exponáty z francúzskych archívov dokumentujúce Štefánikov život vo Francúzsku. "Ministerka požiadala o túto možnosť svojho francúzskeho kolegu,“ informoval rezort kultúry. Naďalej otvorená je aj možnosť návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na oslavách 100. výročia úmrtia Štefánika. "Podľa Riestera francúzsky prezident túto možnosť zvažuje,“ uviedlo MK.

Počas svojej návštevy Paríža navštívila Laššáková i knižný veľtrh Livre Paris. Slovenská expozícia s názvom Bratislava, pozvané mesto, ktorú pripravilo Literárne informačné centrum v spolupráci s MK, predstavila 37 slovenských kníh rôznych žánrov, z toho 27 vo francúzštine. Šéfka rezortu kultúry participovala na prezentácii troch francúzskych prekladov diel Pavla Vilikovského, zúčastnila sa aj na vernisáži výstavy fotografa Petra Župnika s názvom Niekoľko pohľadov na Bratislavu.