Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OBRAZOM: Slovensko má prvého pacienta s implantovaným umelým srdcom

Na snímke prednosta Kliniky kardiochirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Michal Hulman počas tlačovej konferencie po unikátnom operačnom zákroku implantovania umelého srdca z januára 2017, 21. novembra 2017 Bratislave. Foto: TASR/ Martin Baumann

Podľa prítomných lekárov sa pacient po úspešnej operácii rýchlo zotavuje a nevyžaduje si nákladnú imunosupresívnu liečbu.

Bratislava 21. novembra (TASR) – V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave prvýkrát vo východnej Európe implantovali pacientovi umelé srdce. Bolo to 1. novembra, 47-ročný čakateľ sa zotavuje po trojhodinovej operácii, od 15. novembra je na bežnom lôžkovom oddelení.

"Pacient bol v ohrození života a čakajúci na vhodného darcu. Po dôkladnej príprave sme sa rozhodli, dať mu umelé srdce. Napriek tréningu celého tímu sme nevedeli, ako takáto náročná operácia dopadne," na utorkovej tlačovej konferencii konštatoval prednosta Kliniky kardiochirurgie NÚSCH Michal Hulman.

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave bol dňa 1. novembra 2017 vykonaný operačný zákrok, implantovanie umelého srdca. Na snímke umelé srdce 21. novembra 2017 Bratislave.
Foto: TASR/ Martin Baumann


Aj podľa ostatných prítomných lekárov sa pacient po úspešnej operácii rýchlo zotavuje a nevyžaduje si nákladnú imunosupresívnu liečbu. Aktuálne je pripojený na nemocničnú jednotku Companion. Po stabilizácii jeho stavu a splnení kritérií, bude prepojený na tzv. domáci pohon, čo je šesťkilový batoh s prístrojmi na baterky. Po prepustení do domácej liečby zostáva na čakacej listine na transplantáciu srdca, ale je schopný viesť takmer normálny život. Domáce náklady sú výrazne nižšie ako na nemocničnú liečbu.

Na snímke pacient Jozef B. po tlačovej konferencii po unikátnom operačnom zákroku implantovania umelého srdca z januára 2017, 21. novembra 2017 Bratislave.
Foto: TASR/ Martin Baumann


Podľa generálneho riaditeľa NÚSCH Mongi Msollyho je to 1741. pacient vo svete s umelým srdcom SynCardia TAH (Total Artificial Heart). Takýchto unikátnych operačných zákrokov s TAH srdcom sa ročne vykoná iba niekoľko desiatok.

Na snímke vľavo primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Eva Goncalvesová a vpravo pacient Jozef B. po tlačovej konferencii po unikátnom operačnom zákroku implantovania umelého srdca z januára 2017, 21. novembra 2017 Bratislave
Foto: TASR/ Martin Baumann


Na snímke zľava prednosta Kliniky kardiochirurgie Michal Hulman, generálny riaditeľ Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Mongi Msolly, primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH Eva Goncalvesová a primárka Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny NÚSCH Ingrid Olejárová počas tlačovej konferencie po unikátnom operačnom zákroku implantovania umelého srdca z januára 2017, 21. novembra 2017 Bratislave.
Foto: TASR/ Martin Baumann


"Zakúpenie potrebného hardwaru stojí 120.000 eur a pobyt pacienta vychádza asi na 15.000 eur. Všetko hradí zdravotná poisťovňa," dodal Msolly.