Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Slovensko v stredu vyšle vládny špeciál pre Slovákov v Izraeli

Na archívnej snímke pohľad na vládny špeciál. Foto: TASR - Michal Svítok

Na palube budú pre Slovákov k dispozícii aj dvaja zdravotníci z Asociácie samaritánov SR.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Slovensko v stredu (11. 10.) vyšle vládny letecký špeciál na repatriáciu Slovákov z izraelského Tel Avivu. Dohodli sa na tom ministerstvo vnútra a rezort diplomacie. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Veľvyslanectvo SR v Tel Avive je v kontakte s početnými občanmi SR v Izraeli a pracuje na zostavení zoznamu cestujúcich. Prioritu budú mať zraniteľné osoby," priblížili z rezortu.

Vládny špeciál Airbus A319 OM-BYK s kapacitou 89 miest poletí z Bratislavy v skorých ranných hodinách, uviedli z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. Na palube budú pre Slovákov k dispozícii aj dvaja zdravotníci z Asociácie samaritánov SR.

Uviedli, že dôvodom zabezpečenia repatriačného letu je zhoršená bezpečnostná situácia v Izraeli. Viaceré letecké spoločnosti zrušili množstvo plánovaných letov z Izraela a Slováci tak majú problém dostať sa bezpečne naspäť.

MZVEZ zároveň ani naďalej neodporúča cestovať do Izraela. "V súčasnosti to rozhodne nie je vhodná destinácia na púť, turistiku či dovolenku," zdôraznilo s tým, že konanie cestovaných kancelárií, ktoré tam naďalej plánujú realizovať zájazdy, je nezodpovedné.

Ako priblížili, civilná letecká preprava do Izraela aj z krajiny je síce čiastočne obmedzená, no stále funkčná, hoci mnohé lety majú meškanie. Upozornili, že cestujúci nachádzajúci sa v oblastiach bližšie k hranici Jordánska majú možnosti dopravy z letiska v Ammáne.