Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Slovenský filmový ústav vydal publikáciu o tvorbe A. Robbe-Grilleta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V publikácii sú texty z obdobia od druhej polovice 60. po 80. roky.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovenský filmový ústav (SFÚ) vydal publikáciu Alain Robbe-Grillet: Film a jeho dvojník. Legendárnemu francúzskemu režisérovi, scenáristovi a spisovateľovi ju venoval autor, filmový teoretik Michal Michalovič. "Publikácia má slovenskému čitateľovi ponúknuť možnosť zoznámiť sa s niektorými motívmi uvažovania Alaina Robbe-Grilleta o jeho vlastnej tvorbe, ale aj o rozprávaní či o role imaginácie v živote jedinca a spoločnosti," približuje SFÚ.

"Alain Robbe-Grillet sa nikdy neštítil komentovať vlastné dielo, či už v hojných rozhovoroch alebo v esejistických textoch. Publikácia, ktorú držíte v rukách, je len skromným výberom z nich," píše Michalovič v úvode knihy.

V prvej časti nájdu čitatelia akýsi sumár Robbe-Grilletových pohľadov a názorov na vlastnú filmovú tvorbu aj na kinematografiu v širších súvislostiach. Nasleduje trojica rozsiahlych rozhovorov. "Prvý z nich bol uverejnený pri príležitosti francúzskej premiéry Muža, ktorý luže v roku 1968, ďalšie dva sa uskutočnili takmer o 20 rokov neskôr v Spojených štátoch amerických a týkajú sa práve Robbe-Grilletových koprodukčných slovensko-francúzskych filmov," vysvetľuje filmový teoretik.

Posledný oddiel publikácie podľa Michaloviča ponúka autorove eseje na rôzne témy. "Občas aj provokatívne, ktoré odhaľujú šírku jeho záujmov a rôznorodosť aspektov jeho myslenia. Dúfam, že táto publikácia podnieti záujem o filmové dielo Alaina Robbe-Grilleta v novej generácii divákov a prispeje k jeho novým výkladom a interpretáciám," uzatvára Michalovič.

Ako ďalej uvádza SFÚ, kniha vyšla čiastočne na účely voľného predaja, prevažná časť nákladu bude v budúcom roku súčasťou vydania blu-ray s oboma Robbe-Grilletovými filmami - Muž, ktorý luže (1968) a Eden a potom (1970). "V balení s blu-raymi by sa malo nachádzať aj knižné vydanie pôvodných scenárov k filmom a tiež dokument o Alainovi Robbe-Grilletovi, na ktorom už dlhšie spolupracujú Michal Michalovič, Mária Ferenčuhová a Ivan Ostrochovský," dodáva vedúci edičného oddelenia SFÚ Marián Brázda.

V publikácii sú texty z obdobia od druhej polovice 60. po 80. roky. "Pokrývajú teda len istý výsek autorovho kreatívneho života. Pokiaľ sa nevenujú konkrétnym filmom alebo kinematografii, osvetľujú širšie súvislosti, ktoré môžu prispieť k interpretácii autorovej filmovej tvorby," uzatvára SFÚ.