Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

SME: Kaliňák má na stole pokutu pre banku Penty

Foto: Logo SME

Neobvyklé prevody peňazí podľa Národnej banky Slovenska majú banky hlásiť pri politikoch, významných sudcoch a ich kamarátoch, informuje dnešné SME.

Bratislava 14. januára (TASR) - Neobvyklé prevody peňazí podľa Národnej banky Slovenska majú banky hlásiť pri politikoch, významných sudcoch a ich kamarátoch, informuje dnešné SME. Banky nemajú čerpať informácie len z kriminálnych databáz, ale aj z "otvorených zdrojov".

Privatbanke skupiny Penta teraz hrozí pokuta vo výške 55-tisíc eur, že prevod vysokej sumy podnikateľa Kočnera, ktorú poslal minulý rok z Malty na Slovensko nenahlásila. Banka tvrdí, že Kočner je pre ňu dôveryhodný klient. Pokutu napadla, hoci mala prevod hlásiť aj podľa starých pravidiel.

Privatbanka podľa polície neporušila len zákon, ale aj vlastný interný program proti praniu špinavých peňazí. Banka na Malte podozrivú operáciu nahlásila. Už len niekoľko dní má minister vnútra Robert Kaliňák na to, aby rozhodol, či pokutu pre Privatbanku potvrdí, píše denník na úvodnej strane s názvom "Banky majú strážiť mafiu" a na piatej strane s názvom "Kaliňák má na stole pokutu pre banku Penty".