Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SMK: Pred 28 rokmi zlyhal režim, ktorý neuznával slobodu ani jedinca

Na archívnej snímke tzv. vlak nežnej revolúcie - mimoriadny študentský vlak vypravili 6. decembra 1989 z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Foto: TASR/Vladimír Gabčo

Vtedajšia ideológia v skutočnosti vybudovala spoločnosť rovnú iba vo svojej chudobnej podstate, vo štvrtok to vyhlásil predseda mimoparlamentnej SMK József Menyhárt.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Pred 28 rokmi zlyhal režim, ktorý v mene rovnosti neuznával slobodu a v mene spoločnosti neuznával jedinca. Ideológia, ktorá chcela spasiť svet a ktorá hlásala spravodlivú spoločnosť postavenú na novom "socialistickom type" človeka, v skutočnosti vybudovala spoločnosť rovnú iba vo svojej chudobnej podstate. Vo štvrtok to vyhlásil predseda mimoparlamentnej SMK József Menyhárt.

"I keď vieme, že tento režim nepovažoval každý za rovnako dusivý, hneď, ako sa vďaka svetovým politickým procesom objavila nádej na ľudskejší život, zrútil sa pod ťarchou úprimnej vzbury spoločnosti," uviedol Menyhárt. Podľa jeho slov euforické, nádejami plné obdobie zamatovej revolúcie charakterizovalo horúčkovité plánovanie. "Mnohoraké predstavy mali vtedy ešte zvuk tolerancie, a preto nosili v sebe možnosť vybudovania skutočne spravodlivej, harmonickej spoločnosti," povedal.

V skutočnosti sa však mnoho vecí udialo inak. "Namiesto ľudskej dimenzie tolerancie a zmieru sa stala dominujúcou intolerancia a neznášanlivosť," poznamenal šéf SMK, podľa ktorého je 28 rokov doba, počas ktorej vyrastie jedna generácia. "Spoločnosť, ako aj človek, skôr či neskôr dospeje. Na začiatku cesty plánuje, vyberá si z možností a učí sa. Nakoniec dospeje, pozerá sa na všetko reálne, je zmierlivejší a chápavejší. Dozreje a bude schopný zodpovedať za svoje rozhodnutia. Takto už má väčšiu šancu uskutočniť svoje plány, aj keď nie všetky," myslí si Menyhárt.

Líder SMK je presvedčený, že pri tohtoročnom výročí by sme si mali zaspomínať na naše pekné plány. "A čo je veľmi dôležité: nemáme sa pozerať na nevyužité možnosti uplynulých rokov, ale na možnosti z ponaučení a dozretých krokov. Len teraz je na to príležitosť. Dnes ešte je vysvetlenie na nevyužité možnosti. Pozajtra už to bude len vysvetľovanie neskoro dozrievajúcich," dodal.