Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Snehová pokrývka sa stabilizuje, na horách je lavínové nebezpečesntvo

Foto: TASR/Milan Kapusta

Vo Vysokých a Západných Tatrách je aj dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Liptovský Hrádok 23. apríla (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách je aj dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Malej Fatre je miernejší druhý stupeň a vo Veľkej Fatre je riziko uvoľnenia lavín malé, prvý stupeň. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

I keď nový sneh z poslednej periódy sneženia sadá a snehová pokrývka sa pomaly stabilizuje, v najvyšších polohách ešte nie je dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou. "Množstvo snehu je pravidelne prefúkavané na svahy s južnou orientáciou a vetrom vytvorené dosky, vankúše a vrstvy suchého snehu sú len mierne spevnené. Ich odtrhnutie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Obzvlášť opatrný treba byť pod skalnými stenami a pri prudkom zmene sklonu," upozornil.

Dnes k nám bude prúdiť chladný morský vzduch od severozápadu. Ráno na horách bolo zamračené, hmlisto s občasným slabým snežením. Mierne sa ochladilo s rannými teplotami od mínus 12 do plus jedného stupňa Celzia. Na hrebeňoch prevládal silný severozápadný vietor do desať, v nárazoch do 25 metrov za sekundu. "V priebehu dňa bude premenlivá oblačnosť so snehovými prehánkami, na severných návetriach aj výdatnejšie zrážky," dodal lavínový špecialista.