Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Treťou štátnou tajomníčkou envirorezortu sa stala G. Matečná

Na snímke Gabriela Matečná . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obsadzovanie štátnych tajomníkov je podľa Tarabu predovšetkým politickým rozhodnutím politických strán. SNS si za svojou politickou nomináciou podľa jej hovorkyne Zuzany Škopcovej pevne stojí.

Bratislava 6. februára (TASR) - Treťou štátnou tajomníčkou na Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR sa stala bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS). Katarína Roskoványi bude pôsobiť ako tretia štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti. Štátnym tajomníkom ministerstva obrany sa stal Martin Vojtašovič. Rozhodla o tom vláda na utorkovom zasadnutí.

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) je s nomináciou Matečnej stotožnený. "Za posledné tri roky o nej všetci písali a vyšetrovali, ale nič na ňu nenašli," poznamenal Taraba v súvislosti s kauzou Dobytkár. Doplnil, že Matečná má čistý výpis z registra trestov, v kauze nie je obvinená ani obžalovaná.

Tretí štátny tajomník na envirorezorte je podľa Tarabu potrebný, pretože má asi 50 percent eurofondov na Slovensku a životné prostredie je jednou z najväčších agend Európskej únie.

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) na margo vymenovania Matečnej uviedol, že ide o politické rozhodnutie a politickú nomináciu, ktorá je adekvátna. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvrdí, že koalícia nomináciu SNS rešpektuje a nevidí v tom žiadny problém.

"Matečná viedla agrorezort a má dostatok skúseností, ktoré môže uplatniť v štátnej správe, a od prvého dňa bude vedieť, čo má robiť a ako má postupovať v práci," povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). Spájanie Matečnej s kauzou Dobytkár stopku pri menovaní podľa Sakovej nevystavuje. "Skoro každý minister tu bol spojený s nejakou kauzou, keďže predchádzajúca vláda chcela očierniť prakticky každého z vtedajšej opozície," dodala.