Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

ŠOP odmieta klamstvá, ktoré šíri Zväz spracovateľov dreva SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

ZSD vo svojom stanovisku konštatuje, že na MŽP sa spája množstvo neziskových ochranárskych organizácii, ktoré roky tunelujú systém ochrany prírody a živia svoje aktivity peniazmi z eurofondov.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR odmieta klamstvá, ktoré šíri Zväz spracovateľov dreva (ZSD) SR. Ochranári tvrdia, že stanovisko ZSD obsahuje manipulačné a nepravdivé informácie a útočí na platné zákony vrátane ústavnej povinnosti štátu chrániť prírodné bohatstvo osobitne v národných parkoch. Informovala o tom hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková.

"Nepriateľský tón stanoviska a uvádzanie skresľujúcich informácií o grantoch či fungovaní rezortných organizácií Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR dehonestuje ochranárske aktivity a snahy o zachovanie prírodného bohatstva našej krajiny," uvádza Bocková.

ZSD vo svojom stanovisku konštatuje, že na MŽP sa spája množstvo neziskových ochranárskych organizácii, ktoré roky tunelujú systém ochrany prírody a živia svoje aktivity peniazmi z eurofondov. Ako príklad uvádza ochranu sysľa pasienkového za 5,4 milióna eur. Ochranári reagovali, že projekt bol rozložený na sedem rokov. "Tento medzinárodný projekt navyše nie je financovaný zo štrukturálnych fondov riadených Slovenskou republikou, ale priamo Európskou úniou prostredníctvom finančného nástroja LIFE+," povedala Bocková. Všetky projektové žiadosti tam podľa Bockovej musia prejsť prísnou kontrolou a silnou medzinárodnou konkurenciou.

Ďalej zväz spomína Monitoring druhov a biotopov európskeho významu v zmysle smernice o biotopoch a vtákoch za 20,9 milióna eur. Projekt podľa ŠOP trvá šesť rokov a na jeho realizácii sa podieľa vyše 200 špecialistov. Každá aktivita robená zamestnancami ŠOP podlieha verejnému obstarávaniu.

ZSD SR v stanovisku tiež uvádza, že ochranári z Bratislavy a okolia obmedzujú prirodzený chov oviec na Orave, Kysuciach či Podpoľaní. "Ani toto tvrdenie nie je založené na pravde," poznamenala Bocková. Ochranári majú v týchto lokalitách umiestnené sídla svojich regionálnych správ. ŠOP podľa vlastných slov dlhodobo upozorňuje na zachovanie tradičných foriem obhospodarovania, ako je pravidelné kosenie a pastva oviec alebo dobytka, a to najmä na podhorských kosných lúkach či iných travinných biotopoch.