Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Sociálna poisťovňa informovala o oddlžovaní zdravotníckych zariadení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa SP je neplatenie poistného ojedinelým fenoménom charakteristickým len pre Slovensko.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Koncepcia oddlženia zdravotníckych zariadení nepriniesla očakávané výsledky. Tvrdí to Sociálna poisťovňa (SP), ktorá o priebežných výsledkoch v stredu informovala vládu SR. "Naopak, zvýšil sa počet zdravotníckych zariadení neplniacich si zákonné odvodové povinnosti," uviedla v predkladanom materiáli.

Podľa SP je neplatenie poistného ojedinelým fenoménom charakteristickým len pre Slovensko. "Ostatné krajiny V4 a, samozrejme, aj ďalšie okolité krajiny Európskej únie (EÚ) potvrdili nulovú toleranciu štátu k porušovaniu zákona vo sfére plnenia odvodových povinností," komentovala s tým, že je pravdepodobne jedinou slovenskou inštitúciou, ktorá sa neustále zaoberá dlhmi zdravotníckych zariadení.

Opatrenia súvisiace s oddlžením nepovažuje za systémové, pretože nepôsobia vo sfére prevencie nárastu pohľadávok SP voči zdravotníckym zariadeniam a nenútia niektoré zdravotnícke zariadenia plniť si odvodové povinnosti tak, ako si ich musia plniť iné zdravotnícke zariadenia a iní odvádzatelia.

V súčasnosti štátom tolerovaný právny stav vo veci pohľadávok niektorých zdravotníckych zariadení voči SP je nevhodný. "Zakladá nevyvážené a nerovnaké podmienky medzi jednotlivými zdravotníckymi zariadeniami, pretože v SR je 127 bežných, základných zdravotníckych zariadení rôznej veľkosti, zamerania, formy, typu a zriaďovateľa a z nich 18 zdravotníckych zariadení vytvára permanentne dlžoby v súčasnej hodnote 168,6 milióna eur na poistnom, päť zdravotníckych zariadení občasné dlžoby v súčasnej hodnote 2,9 milióna eur a na druhej strane je 104 zdravotníckych zariadení, ktoré si svoje zákonné odvodové povinnosti plnia riadne a včas, tzn. SP voči nim neeviduje žiadnu pohľadávku," priblížila.

Riešenia podľa SP nezabezpečili, aby zdravotnícke zariadenia dodržiavali rozpočtovú disciplínu a opätovne nekumulovali dlhy, ktoré sa pre svoj objem stávajú nesplatiteľné. Jediným východiskom na riešenie situácie, a to po odpadnutí zákonných prekážok, bude podľa inštitúcie pristúpiť k vymáhaniu pohľadávok.

Účelom koncepcie oddlženia zdravotníckych zariadení, ktorej autorom je Ministerstvo zdravotníctva SR, boli postupná eliminácia ich zadlžovania a zamedzenie generovaniu záväzkov po ich splatnosti.