Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Spájanie RTVS a TASR nepovažujú ich generálni riaditelia za vhodné

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Diskusia o zlučovaní TASR a RTVS na rokovaní výboru odštartovala po tom, ako poslanec Miroslav Číž označil za neekonomické, že RTVS nakupuje agentúrny servis od súkromnej spoločnosti, a nie od TASR.

Bratislava 12. júna (TASR) - Úvahy o spojení verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a verejnoprávnej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR), ktoré sa na Slovensku objavovali, nie sú vhodné. Na dnešnom rokovaní parlamentného mediálneho výboru to povedala šéfka RTVS Miloslava Zemková s tým, že to môže skončiť ako v Maďarsku.

"Zužuje sa zdroj informácií. Pluralita informačných zdrojov je základná vec, s ktorou musia médiá pracovať. Ak by mediálny výbor uvažoval o takomto spojení, vysoko to neodporúčam. SR by stratila jeden samostatný nezávislý informačný zdroj," upozornila poslancov Zemková. Podľa jej slov zlúčenie len kvôli ušetreniu finančných prostriedkov by v konečnom dôsledku viedlo k tomu, že sa stratí jeden významný zdroj.

Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník upozornil, že úvahy o takomto zlúčení prebiehali v posledných piatich rokoch v celej Európe. "Výsledkom je to, že nie je vhodné spájať národné agentúry s národnými vysielateľmi, a to z jednoduchého dôvodu. Momentálne štandardná národná agentúra pôsobí ako nezávislý dodávateľ informácií pre celý mediálny sektor. Ak by bola súčasťou jedného veľkého významného verejnoprávneho vysielateľa, je predpoklad, že by agentúra prišla o veľkú časť odberateľov zo súkromného sektora, lebo tí by to považovali za dodávku tovaru od konkurenčného protivníka," povedal. Preto to podľa Rezníka nie je cesta, ktorá by posunula mediálny priestor smerom dopredu.

Diskusia o zlučovaní TASR a RTVS na rokovaní výboru odštartovala po tom, ako poslanec Miroslav Číž (Smer-SD) označil za neekonomické, že RTVS nakupuje agentúrny servis od súkromnej spoločnosti, a nie od TASR. Verejnoprávne inštitúcie sa totiž nedohodli na cene.