Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. mája 2024 - 11.45 h.



Soul - Južná Kórea je pre Slovensko významný obchodný partner a investor a vzájomná spolupráca, ekonomická aj politická, by sa mala ďalej rozvíjať. Uviedol to dnes v Soule na začiatku svojej pracovnej cesty v tejto ázijskej krajine minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár.



Bratislava - Poberatelia dôchodkových dávok dostanú tento rok v decembri nový plnohodnotný 13. dôchodok vo vyššej sume ako v minulosti. Výška bude závisieť od druhu poberaného dôchodku, garantovaná minimálna suma je 300 eur. Starobní dôchodcovia dostanú 13. dôchodok vo výške 606,30 eura. O 13. dôchodok netreba žiadať.



Bratislava - Sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze by nemali byť zdanené novou daňou zo sladených nealkoholických nápojov. Dnes o tom informovalo ministerstvo financií.



Bratislava - Reálne mzdy v marci boli medziročne vyššie vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach, až šesť z nich dosiahlo rast miezd nad 5 %. Zárobky vzrástli najmenej v stavebníctve, naopak v maloobchode boli vyššie o desatinu. Dnes o tom informoval Štatistický úrad SR.



Bratislava - Protimonopolný úrad začal 3. mája správne konanie vo veci možnej kartelovej dohody obmedzujúcej súťaž medzi piatimi podnikateľmi v oblasti medicínskej laboratórnej diagnostiky.



Bratislava - Pre hrozbu súvisiacu so Slovenskou technickou univerzitou je momentálne neprejazdná Vazovova ulica v centre Bratislavy. Zasahuje tam mestská aj štátna polícia. Priestory školy aktuálne kontrolujú policajti. Hovorca univerzity Juraj Rybanský pre TASR potvrdil, že ide o bombovú hrozbu, ktorá sa týka budovy rektorátu na Vazovovej ulici 5. Budova bola podľa jeho slov evakuovaná a aktuálne tam polícia vykonáva úkony.

- Školy na Slovensku nie sú dostatočne pripravené na krízové situácie tak ako v zahraničí. Pre TASR to uviedol Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov v súvislosti s nahlasovaním bombových útokov na školách. V zahraničí podľa jeho slov existujú už desaťročia veľmi konkrétne manuály, ako postupovať v takýchto situáciách, na Slovensku nič také nie je.



Bratislava - Na Dunaji pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu horí plavidlo prerobené na podnik. Zasahujú tam hasiči. Na mieste udalosti, ktorá je v štádiu zisťovania, sa podľa neho nachádza aj zisťovateľ príčin vzniku požiaru. Ohlásený bol požiar lodného kontajnera prerobeného na bar na vyviazanom pontóne na Dunaji. Hasiči momentálne pracujú na rozoberaní konštrukcie lodného kontajnera.

Na snímke zhorené plavidlo prerobené na podnik na Dunaji pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu v Bratislave v pondelok 13. mája 2024.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Žilina - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vyplatí v tomto roku zo svojho rozpočtu v rámci dotačného programu Regionálne dotácie 267.900 eur. Ako informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, podporených bude 178 projektov vo všetkých piatich regiónoch kraja.



Nitra - Policajti v Nitrianskom kraji počas víkendu odhalili štyroch vodičov, ktorí šoférovali opití. V obci Kava v okrese Komárno kontrolovali 56-ročného vodiča, u ktorého dychová skúška odhalila 3,67 promile alkoholu v dychu. Policajti zároveň zistili, že muž má od roku 2016 uložený doživotný zákaz viesť motorové vozidlá.



Tbilisi - Gruzínska polícia zadržala počas demonštrácií proti spornému návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu najmenej 20 ľudí.
Demonštranti sledujú políciu pred parlamentom.
Foto: TASR/AP



Jerevan - Arménska polícia dnes uviedla, že zadržala desiatky ľudí, ktorí sa pokúšali zablokovať ulice v hlavnom meste Jerevan v rámci protestov proti plánom vlády na odstúpenie územia v prospech Azerbajdžanu. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že celkovo bolo zadržaných 151 osôb.



Kyjev - Ukrajina plánuje dnes rekordný dovoz elektrickej energie z piatich európskych krajín vrátane Slovenska. Dôvodom sú značné škody na energetickej infraštruktúre po ruských útokoch, uviedlo tamojšie ministerstvo energetiky.



Londýn - Britská polícia dnes oznámila, že po sérii zatýkania obvinila troch mužov z napomáhania hongkonskej zahraničnej spravodajskej službe.