Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. marca 2024 - 11.45 h.



Brusel - Aj na Slovensku často dochádza k slovným útokom a psychologickému nátlaku na ženy vo verejnom živote. Okrem političiek sa to týka aj novinárok, aktivistiek, umelkýň či vedkýň. To odrádza ženy a dievčatá od účasti na riešení vecí verejných. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to prostredníctvom videoprenosu uviedla včera na konferencii "Ženy vo verejnom živote", ktorú pripravila podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.



Bratislava - Ústava Slovenskej republiky nedáva veľké kompetencie prezidentovi krajiny, jeho voľbu by bolo dobré vrátiť do rúk Národnej rady. V rozhovore pre TASR to uviedol kandidát na hlavu štátu Andrej Danko.



Bratislava - Súčasná forma volieb na Slovensku nepotrebuje podľa kandidáta na prezidenta Štefana Harabina zásadné zmeny. Nemenil by ani právomoci a postavenie hlavy štátu. Uviedol to v rozhovore pre TASR.



Košice - Pre požiar v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice evakuovali dnes ráno pacientov. Podľa hasičov išlo o závažný požiar, pre ktorý evakuovali stovky ľudí.

- Pri požiari v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura bolo zranených splodinami horenia deväť ľudí. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Bálint. Výška priamej škody bola predbežne určená na 100.000 eur.

- Liečbu v hyperbarickej komore v nemocnici v košickej Šaci si požiari v nemocnici vyžadujú štyri osoby, povedal pre TASR generálny riaditeľ Nemocnice Agel Košice-Šaca Pavol Rusnák.

Snímka po požiari v UNLP v Košiciach 7. marca 2024.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Štatistický úrad informoval, že Slovenská ekonomika ukončila rok 2023 s rastom nad 1 %, avšak bol to najpomalší rast od roku 2013, ak sa neberie do úvahy pokles v roku 2020. V súhrne za celý rok 2023 vzrástol HDP o 1,1 %.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyčlenilo na prevenciu kriminality v samosprávach, mestách a obciach 20 miliónov eur. V súvislosti s tým pripravuje dve výzvy, týkajúce sa bezpečnostných kamier a inteligentných riešení bezpečnosti. Na tlačovej konferencii to povedal rezortný šéf Richard Raši.



Haag - Juhoafrická republika požiadala Medzinárodný súdny dvor o vydanie nových naliehavých opatrení voči Izraelu pre "rozsiahle hladovanie" v Pásme Gazy, ktoré vzniká v dôsledku vojny.



Peking - Čína bude globálnou silou pre stabilitu a mier, vyhlásil čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Zároveň uviedol, že Spojené štáty vnímajú Čínu nesprávne a Washington neplní sľuby, ktoré dal. Súčasne varoval ostatné krajiny, aby sa nemiešali do sporu Číny a Taiwanu.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi hovorí počas tlačovej konferencie na okraji Národného ľudového kongresu v Pekingu vo štvrtok 7. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Soul - Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti proti Spojeným štátom a Južnej Kórei, uviedli severokórejské štátne médiá.



Washington - Bývalý americký prezident Donald Trump vyzval šéfa Bieleho domu Joea Bidena na predvolebnú debatu. Obaja majú po primárkach vo viacerých amerických štátoch takmer istú nomináciu Republikánskej a Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb.



Praha - V Prahe od rána opäť protestujú českí poľnohospodári. Podľa odhadu Agrárnej komory do hlavného mesta dorazili s asi 700 traktormi a inými kusmi techniky. Pred úradom vlády vysypali hnoj, čím skomplikovali dopravu.

- Česká vláda nie je pripravená konať pod ultimátami a tlakom protestov, reagoval na protest poľnohospodárov v Prahe minister pôdohospodárstva Marek Výborný.



Berlín - Státisíce ľudí v Nemecku čelia dnes veľkým problémom pri cestovaní, pretože pracovníci železníc a letísk začali novú vlnu štrajkov za vyššie mzdy.



New York - Slovenský hokejista Pavol Regenda odohral za Anaheim prvý zápas v sezóne. Ducks zvíťazili v noci na dnes v NHL nad Ottawou 2:1.

- Slovenský hokejový útočník Martin Pospíšil dostal v zámorskej NHL dištanc na tri zápasy. Disciplinárka ho potretala za zákrok na Vincenta Dunna v utorkovom stretnutí, v ktorom jeho Calgary prehralo doma so Seattlom 2:4.