Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. novembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Ľudia na celom svete si dnes pripomínajú Deň vojnových veteránov, symbolom ktorého je červený kvet vlčieho maku. Úctu veteránom vzdali aj naši najvyšší ústavní činitelia. Prezidentka Zuzana Čaputová v tejto súvislosti povedala, že o mier alebo zmier sa musíme usilovať v každej dobe.

Bratislava - Premiér Eduard Heger vyzval podvečer - tesne pred hlasovaním - poslancov Národnej rady, aby podporili návrh reformy nemocníc. Označil ju za najdôležitejšiu reformu pre Slovensko, ktorá sa nekonala 17 rokov. Garantoval, že jeho cieľom je, aby sa zdravotníctvo dostalo na výrazne vyššiu kvalitatívnu úroveň.

Bratislava - Poslanci Národnej rady dnes posunuli do druhého čítania návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní. Z návrhu vyplýva, že zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie. Podľa nových pravidiel by sa mala tiež pandemická PN-ka od 1. decembra dostať na úroveň štandardnej PN-ky.

Bratislava - Podnikatelia nesúhlasia s prenesením nákladov na testovanie zamestnancov na zamestnávateľov a žiadajú aj refundáciu nákladov na prípadné povinné kontroly COVID pasov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských zväzov oslovených TASR na zmenu legislatívy, ktorú včera schválila vláda.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Národnými prioritami plánu obnovy je vzdelávanie a zdravotníctvo. Uviedol to premiér Eduard Heger v príhovore na konferencii Plán obnovy pre budúce generácie, pri príležitosti návštevy zástupcov Európskej komisie na Slovensku.

Brusel - Najnovšia makroekonomická prognóza pre Slovensko, ktorú dnes zverejnila Európska komisia, naznačila, že slovenská ekonomika sa zotavuje z recesie v roku 2020 a v najbližších troch rokoch Slováci môžu očakávať stabilný ekonomický vývoj s klesajúcimi rozpočtovými deficitmi.

Minsk/Varšava - Poľsko za žiadnych okolností nevpustí migrantov z poľsko-bieloruských hraníc na svoje územie. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy to povedal hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina.

Minsk - Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko avizoval razantnú odpoveď svojej krajiny na akékoľvek sankcie uvalené v reakcii na migračnú krízu na bielorusko-poľských hraniciach, ktoré sú zároveň časťou východnej hranice Európskej únie. Naznačil pritom, že Minsk by mohol zastaviť tranzit plynu z Ruska do EÚ cez plynovod Jamal-Európa.

Moskva - Rusko dnes vyslalo dva strategické bombardéry TU-160, schopné niesť jadrové zbrane, na výcvikovú misiu nad Bieloruskom. Agentúra AP v tejto súvislosti napísala, že ide o prejav podpory Moskvy svojmu spojencovi v čase migračnej krízy na hraniciach Bieloruska s Poľskom.

Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu dnes, rok po rozhodnutí poľského ústavného súdu o sprísnení legislatívy upravujúcej prístup k interrupciám, vyzvali vládu Poľska, aby zrušila zákaz potratov, ktorý podľa ich názoru ohrozuje životy žien.
Na archívnej snímke z 26. augusta 1997 bývalý juhoafrický prezident a líder Národnej strany Frederik Willem de Klerk hovorí o svojej rezignácii v Kapskom Meste. Vo veku 85 rokov zomrel vo štvrtok 11. novembra 2021 posledný prezident Juhoafrickej republiky (JAR) z čias apartheidu Frederik Willem de Klerk.
Foto: TASR/AP

Johannesburg - Vo veku 85 rokov dnes zomrel posledný prezident Juhoafrickej republiky z čias apartheidu Frederik Willem de Klerk. Spoločne s prvým černošským prezidentom v histórii krajiny Nelsonom Mandelom dostal v roku 1993 Nobelovu cenu za mier za úlohu, ktorú zohrali pri transformácii Juhoafrickej republiky z rasistického režimu na demokraciu.

Krefeld - Slovenskí hokejoví reprezentanti Filip Krivošík a Jozef Baláž mali pred dnešným úvodným zápasom Nemeckého pohára pozitívne testy na kornavírus a na turnaji si nezahrajú. Okrem nich proti Švajčiarsku (hrá sa od 16.15 h) nenastúpili ani ich spolubývajúci Michal Ivan a Samuel Buček, ktorí zostali v karanténe.