Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 13. júla 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 27 nových vysokoškolských profesorov. Počas príhovoru novovymenovaným profesorom uviedla, že Slovensko potrebuje, aby krajinu neopúšťali talentovaní a kvalifikovaní ľudia.
Na snímke prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová počas tlačovej konferencie o výsledkoch kolektívneho vyjednávania KOZ a OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku 13. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - V školstve dôjde k valorizácii platov od 1. januára 2023 o desať percent. Následne od septembra 2023 to bude o 12 percent. Na popoludňajšej tlačovej konferencii to vyhlásil minister financií Igor Matovič. Na jeseň dostanú zamestnanci v školstve tiež 500 eur navyše, povedal predseda vlády Eduard Heger, pričom ide o jednorazový príspevok.

- Predseda Odborového zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek poznamenal, že dôjde k zrušeniu štrajkovej pohotovosti. Pokiaľ bude kolektívna zmluva podpísaná, štrajky podľa neho nehrozia.

Bratislava Predseda vlády Eduard Heger a líder SaS Richard Sulík sa v súvislosti so situáciou v koalícii majú stretnúť v sobotu (16. júla) večer.

Bratislava - Okresný súd Bratislava I zastavil trestné stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. v kauze Gorila. Dôvodom je premlčanie skutku po jeho prekvalifikovaní na prečin. Uznesenie nie je právoplatné. Prokurátor podal voči nemu sťažnosť.
Na archívnej snímke symbolický pamätník pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP v Bratislave 21. februára 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pezinok - Proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov má pokračovať 19. septembra. Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nariadil aj ďalších 15 termínov pojednávaní.

Brusel - Šesť odporúčaní v oblasti právneho štátu vydala dnes Európska komisia pre Slovenskú republiku. Odporúčania exekutívy EÚ sú súčasťou v poradí už tretej výročnej správy o právnom štáte, ktorá obsahuje prehľad trendov v EÚ ako celku a 27 kapitol o jednotlivých členských krajinách.

Bratislava - Slovensko sa v prípade úplného zastavenia toku zemného plynu z Ruska musí spoľahnúť na diverzifikáciu dodávok, podzemné zásobníky, ale aj na úspory a podporu obnoviteľných zdrojov energie. Vyplýva to z materiálu Plán zabezpečenia dodávok zemného plynu na územie SR na roky 2023 – 2024, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Moskva - Ruský energetický gigant Gazprom aj napriek vojne pokračuje v transporte plynu do Európy cez Ukrajinu po dočasnom odstavení baltického plynovodu Nord Stream z dôvodu údržby.

Brusel - Európska komisia dnes vydala nové usmernenie ohľadne sankcií na dovoz tovaru do ruskej enklávy Kaliningrad zo zvyšku Ruskej federácie. Vyplýva z neho, že Litva musí umožniť tranzit ruského tovaru do Kaliningradskej oblasti po železnici, pričom sankcie sa vzťahujú na cestnú dopravu.

Kyjev - Ukrajina vylúčila, že by v rámci akejkoľvek mierovej dohody postúpila Rusku časť svojho územia. Dnes to vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý dodal, že v súčasnosti medzi Moskvou a Kyjevom neprebiehajú žiadne mierové rokovania.

Istanbul - Delegácie z Ruska a Ukrajiny začali dnes spoločne s diplomatmi OSN a tureckými predstaviteľmi v Istanbule rozhovory o obnove zablokovaných dodávok obilia cez Čierne more.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Brusel - Zo správy o situácii a trendoch terorizmu v EÚ na rok 2022, ktorú zverejnil Europol vyplýva, že terorizmus stále predstavuje skutočné a aktuálne nebezpečenstvo pre Európsku úniu.

Londýn - Britská vláda uskutoční v pondelok (18. júla) hlasovanie o dôvere voči sebe samej. Rozhodla sa tak po tom, ako bola zablokovaná snaha o takého hlasovanie, iniciovaná opozičnou Labouristickou stranou.

Washington - Podľa šéfky Medzinárodného menového fondu Kristaliny Georgievovej vyhliadky svetovej ekonomiky sa "výrazne zhoršili" a nedá sa vylúčiť, že situácia sa bude aj naďalej zhoršovať.

Col du Granon - Dánsky cyklista Jonas Vingegaard triumfoval v dnešnej 11. etape 109. ročníka Tour de France a získal žltý dres. Druhý skončil Kolumbijčan Nairo Quintana a tretí finišoval Francúz Romain Bardet. Doterajší líder Tadej Pogačar stratil na záverečnom kopci takmer tri minúty. Peter Sagan prišiel do cieľa na 128. mieste.