Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 31. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík podal dnes ráno demisiu. O návrhoch OĽANO na pomoc ľuďom je SaS podľa jeho slov pripravená konštruktívne rokovať, ale až po odchode lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. Richard Sulík zároveň požiadal ostatných ministrov za SaS, aby demisie nepodávali dnes a počkali do pondelka (5. 9.).

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala premiéra Eduarda Hegera, aby jej včas predložil nominantov na uvoľnené ministerské kreslá. Rovnako žiada, aby čo najskôr predstavil spôsob, akým bude jeho prípadná menšinová vláda získavať podporu pre zákony. Rovnako chce, aby sa obdobie vzájomných ultimát v pondelok (5. 9.) skončilo. Zdôraznila potrebu funkčnej vlády, najmä v období kríz. Povedala to po rokovaní s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom.

Bratislava – V prípade cien energií je nutné prijať tvrdé, možno aj neštandardné opatrenia. Bez zastropovania cien, prípadne bez kompenzácií Slovensko nemôže ísť do zimného obdobia. Materiál z dielne rezortu hospodárstva preto treba dopracovať, aby obsahoval konkrétne riešenia. Uviedol to minister práce Milan Krajniak.
ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava Zastropovanie ceny silovej elektriny na súčasnej úrovni približne 61 eur za megawatthodinu pre domácnosti bude obmedzené na 85 percent spotreby referenčného roku 2020. Povedal to štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Taktiež uviedol, že rezort hospodárstva pripravil schému štátnej pomoci pre firmy najviac zasiahnuté vysokými cenami energií.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 22 nových vysokoškolských profesorov.

Bratislava Cieľom v prichádzajúcom školskom roku 2022/2023 bude prioritne zabezpečiť podporu pre všetkých žiakov, týka sa to napríklad asistentov učiteľov. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling.

Bratislava - Do poslaneckého klubu Sme rodina vstúpia od 1. septembra poslanci Romana Tabák, Ján Krošlák a Jozef Šimko.
Na archívnej snímke nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini 24. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian

Bratislava Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini vyzval všetkých poslancov Národnej rady, aby podporili návrh novely ústavy umožňujúci skrátiť volebné obdobie parlamentu ústavným zákonom alebo referendom.

Praha EÚ úplne zastaví platnosť dohody s Ruskom o zjednodušení vydávania víz. Po rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ to oznámil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Rozhodnutie je ďalším sankčným opatrením v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine.

Záporožie - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi uviedol, že návšteva tímu inšpektorov v Záporožskej jadrovej elektrárni je "technickou misiou", ktorej cieľom je zabrániť jadrovej nehode. TASR správu prevzala z agentúr Reuters a AFP.

Berlín - Generál nemeckých ozbrojených síl Eberhard Zorn upozorňuje Západ, aby nepodceňoval vojenskú silu Ruska. Podľa neho má Moskva v prípade potreby vojenské kapacity aj na otvorenie druhého frontu.

Bratislava - Minister životného prostredia Ján Budaj bude presadzovať 15-percentné úspory plynu a aspoň 10-percentné úspory pri používaní elektriny v štátnej správe. Zároveň vyzval ministrov, aby do najbližšieho zasadnutia vlády priniesli svoje návrhy na úsporu energií.

Brusel - EÚ o dva mesiace skôr splnila svoj cieľ naplniť zásobníky plynu na 80 percent.
Na archívnej snímke z 10. júna 2021 český prezident Miloš Zeman.
Foto: TASR/AP

Praha - Český prezident Miloš Zeman podpísal ratifikačné listiny k protokolom o prístupe Fínska a Švédska do NATO.

Moskva - Z Ruska zneli na adresu zosnulého posledného sovietskeho lídra Michaila Gorbačova slová ocenenia i odsúdenia. Niektorí ruskí politici vyzdvihovali jeho prínos k ukončeniu studenej vojny, iní ho kritizovali za to, že nedokázal zabrániť rozpadu Sovietskeho zväzu. Informovala o tom agentúra AP.

Šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý považuje rozpad Sovietskeho zväzu za najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia, vo svojom vyhlásení označil Gorbačova za štátnika s obrovským vplyvom na chod svetových dejín, pričom sa vyhol priamej kritike.

Split - Slovenskí reprezentanti vo vodnom póle prehrali na ME v Splite aj druhý zápas. V stretnutí základnej A-skupiny podľahli Čiernej Hore 10:18. Priebežne im patrí posledná štvrtá priečka.