Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 17. apríla 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Slovensko a Česko by mali uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici. Nové znenie má priniesť zjednodušenie schvaľovacieho procesu a sprístupnenie aktualizovaných údajov o štátnej hranici v hraničnom dokumentárnom diele, ktoré je verejne prístupné. Uzavretie zmluvy odsúhlasili poslanci parlamentu.



Bratislava - Príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, i tých, ktoré patria do transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), by sa mala zrýchliť. Umožniť to má vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T, ktorý parlament posunul do druhého čítania. Poslanci o návrhu rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Štátny odborný dozor nad cestami prvej až tretej triedy a nad miestnymi cestami by mohlo vykonávať aj ministerstvo dopravy. Vládny návrh novely zákona o pozemných komunikáciách posunuli poslanci národnej rady do druhého čítania.

- Poslanci do druhého čítania posunuli aj novelu zákona o diaľničnej známke, ktorá umožní zaviesť diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou.

- Národná rada posunula do druhého čítania aj novelu zákona o pobyte cudzincov, na základe ktorej sa niektoré podmienky prijatia vysokokvalifikovaných zamestnancov na územie Slovenska majú zjednodušiť.



Bratislava - Pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Vyplýva to z návrhov noviel zákona o ochrane prírody a zákona o civilnej ochrane, ktoré schválila vláda. Zároveň odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


Košice - Ústavný súd odmietol návrh skupiny poslancov na posúdenie legislatívnej nečinnosti Národnej rady Slovenskej republiky, spočívajúcej v neprijatí právnej úpravy uznávajúcej páry rovnakého pohlavia. Zároveň prijal na ďalšie konanie alternatívny návrh na posúdenie ústavnosti častí zákonov, ktoré sa týkajú manželstva. Snahou poslancov v podaní bolo okrem iného rozšíriť ochranu zákona o rodine aj na rodiny založené inak ako manželstvom a vytvoriť tak aj priestor pre inštitút na uznanie a ochranu párov rovnakého pohlavia.



Bratislava - Prípad vraždy novinára Jána Kuciaka nebude avizovaným odchodom dozorových prokurátorov Matúša Harkabusa a Daniela Mikuláša z prokuratúry ohrozený. Po rokovaní vlády o tom ubezpečil minister spravodlivosti Boris Susko. Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš sa k 30. júnu vzdali funkcie prokurátorov.



Bratislava - Minister školstva Tomáš Drucker informoval, že od budúceho školského roka by v porovnaní s aktuálnym stavom mal v školách stúpnuť počet osôb v podporných, pomocných profesiách o približne 4000. Zároveň uistil, že financovanie podporných profesií, medzi ktoré patria aj asistenti učiteľa, je plne zabezpečené.



Bratislava - V Rade vlády Slovenskej republiky pre mimovládne neziskové organizácie skončili piati členovia zastupujúci mimovládne organizácie - Laura Dittel, Karolína Miková, Peter Medveď, Juraj Rizman a Boris Strečanský. Odvolal ich minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ako predseda rady.



Bratislava/Prešov - Prešovská nemocnica by mala k 1. júlu 2024 prejsť do zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva obrany. Vyplýva to zo zámeru na zaradenie štátnej príspevkovej organizácie Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov do systému vojenského zdravotníctva, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Pre ochranu detí v digitálnom priestore vznikne Centrum bezpečného internetu a okrem iného bude pripravený legislatívny návrh pre úpravu liniek pomoci. Vyplýva to z Akčného plánu k Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore v pôsobnosti ministerstva práce, ktorý schválila vláda.



Brusel - Slovenského diplomata Miroslava Lajčáka nominoval šéf európskej diplomacie Josep Borell na post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Potrebný je ešte oficiálny súhlas Bernu.

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


BruselZasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční pozajtra. Prezident Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie.



Montreal - Juraj Slafkovský dostal od Montrealu Canadiens zelenú, aby mohol reprezentovať Slovenskom na majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave.