Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. mája 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu. Hlava štátu to avizovala včera v diskusnej relácii TV Markíza.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje. Svoje miesto chce vnímať predovšetkým na Slovensku. "Pokúsim sa byť užitočná vo verejnom priestore, nie v politike, uviedla včera v TV Markíza.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - V koalícii nie sú žiadne hádky a neexistuje žiadny spor medzi SNS a Hlasom-SD. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS to povedal podpredseda parlamentu a šéf národniarov Andrej Danko. Poslanec a predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling naopak tvrdil, že koalícia je v kríze.
Na snímke podpredseda parlamentu SR Andrej Danko.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR. V diskusnej relácii TA3 sa na tom zhodli poslanci parlamentu Richard Glück (Smer-SD), Lucia Plaváková (PS) a Marián Čaučík (KDH). S prípadnou nomináciou Harabina nie sú podľa poslanca Samuela Migaľa úplne stotožnení ani v Hlase-SD.
Na snímke kandidát na prezidenta Štefan Harabin.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie z funkcie. Opozičná SaS by podľa poslanca parlamentu Tomáša Szalaya pravdepodobne zahlasovala za jej odvolanie. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Foto: TASR Pavel Neubauer


Košice - Za predsedu Progresívneho Slovenska snem hnutia v Košiciach v sobotu opätovne zvolil Michala Šimečku. Vo voľbách nemal protikandidáta.



Bratislava - Za výskum v Tichom oceáne zatiaľ Slovensko zaplatilo viac ako 7,1 milióna eur. Najbližšia expedícia na oceán je plánovaná na tento rok.



Bratislava - Verejnosť môže hlasovať za najinšpiratívnejšieho pedagóga v rámci ocenenia Učiteľská osobnosť Slovenska. Urobiť tak môže prostredníctvom ankety do 12. mája.

Bratislava - Pri dopravných nehodách zomrelo vlani na Slovensku 13 cyklistov. Celkový počet dopravných nehôd s účasťou cyklistov bol 765.

Bratislava - Na diaľnici D2 za Kútmi v smere do Bratislavy bude od dnes do piatka na približne dvojkilometrovom úseku medzi siedmym až deviatym kilometrom diaľnice realizovaná oprava pravého jazdného pruhu a krajnice. Prejazdný bude len jeden pruh.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR



Brusel - Zajtra nadobudne účinnosť Európsky zákon o slobode médií, ktorý prinesie ďalšie záruky týkajúce sa redakčnej nezávislosti, plurality médií, transparentnosti a spravodlivosti a lepšej spolupráce mediálnych orgánov prostredníctvom novej Európskej rady pre médiá.



Praha - V Česku sa tento týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď). Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.



Kyjev - Masívne raketové a dronové útoky Ruska na ukrajinský energetický systém spôsobili sektoru škody za viac než 1 miliardu USD (930,75 milióna eur). Povedal to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.



Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael.

- Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja Netanjahua včera obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.



Tel Aviv - Netanjahu označil al-Džazíru za "stanicu nenávisti". Al-Džazíra tento krok izraelskej vlády odsúdila a označila ho za nezákonný.
Na archívnej izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Foto: TASR - Michal Svítok



Tel Aviv - Najmenej 16 ľudí zomrelo včera počas leteckých útokov Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.



Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy. Zdôraznil, že Izrael sa v prípade potreby ubráni sám.



Paríž - Čínsky prezident Si Ťin-pching včera pricestoval na štátnu návštevu Francúzska.

- Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že na rokovaniach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Paríži bude presadzovať spravodlivú konkurenciu EÚ s Čínou.

Espoo - Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka. Vo včerajšom súboji o bronz v Espoo podľahli Švédsku 0:4. Zlato získali hokejisti Kanady keď vo finále šampionátu vyhrali v zámorskom derby nad USA 6:4.



Bratislava - Slovenskí reprezentanti získali v úvodný deň 33. majstrovstiev Európy v pretláčaní rukou päť vzácnych kovov.