Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 28. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. marca 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v otváracom príhovore na spomienkovom večere k 20. výročiu vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie. Otázku NATO označila za otázku bezpečnosti Slovenska a jeho občanov.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi odsúdenému za prechovávanie marihuany na vlastnú spotrebu.



Galanta - Vláda včera na svojom výjazdovom rokovaní v Galante schválila návrh ústavného zákona, ktorý má riešiť situáciu so zvýšeným výskytom medveďov v intravilánoch a bezpečnostné riziká s tým súvisiace.

- Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) spresnil, že zákon umožňuje v okolí miest a obcí vytvoriť 500 m bezpečnostnú zónu. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bude možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania.

- Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR usmrtil v utorok problémového medveďa hnedého, ktorý útočil na obyvateľov Liptovského Mikuláša.

- Mesto Liptovský Mikuláš odvolalo mimoriadnu situáciu, ktorú vyhlásilo 17. marca pre výskyt medveďa hnedého v obytných častiach.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Bratislava - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu parlamentu k ústavnému zákonu, ktorý sa týka situácie s medveďmi.



Bratislava - Vláda včera schválila novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

- Vláda súhlasí so začatím obstarávania na rekonštrukciu areálu Úradu vlády SR.

- Cestujúci medzi ukrajinským Kyjevom a východným Slovenskom by sa mali voziť po širokorozchodnej trati. Vyplýva to z návrhu projektu zabezpečenia železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou cez pohraničnú stanicu Pavlovo - Maťovské Vojkovce, ktorý schválila vláda.

- Niektoré podmienky prijatia vysokokvalifikovaných zamestnancov na územie SR sa majú zjednodušiť. Schválila to vláda. Rezort vnútra návrh predložil najmä v reakcii na prijatie smernice Európskej únie.

- Automobilky, ale aj ďalší zamestnávatelia dlhodobo upozorňujú na nedostatok kvalifikovanej sily na Slovensku. V automobilovom priemysle ide v súčasnosti najmä o ľudí s elektrotechnickým vzdelaním.



Bratislava - Opozícia kritizuje výjazdové rokovanie vlády v maďarských obciach. Snahou je podľa nich osloviť Maďarov žijúcich na Slovensku a získať od nich hlasy pre Petra Pellegriniho v druhom kole prezidentských volieb.



Bratislava - Predseda strany Maďarská aliancia Krisztián Forró podporí v druhom kole prezidentských volieb predsedu Národnej rady SR a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho.

- Prezidentského kandidáta Ivana Korčoka mrzí, že nemal šancu predstaviť predsedovi Aliancie Krisztiánovi Forróovi svoju prezidentskú víziu.

Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (v pozadí) a predseda strany Maďarská Aliancia Krisztián Forró počas tlačovej konferencie k aktuálnej prezidentskej kampani 27. marca 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Najvyšší súd SR zrušil rozsudok v prípade doživotne odsúdeného Róberta L., považovaného za bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov. O jeho prípade má opäť rozhodovať Špecializovaný trestný súd.



Bratislava - Zamestnanci RTVS zriadili koordinačný výbor za verejnoprávnosť a nezávislosť.

- Stovky ľudí sa včera zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS.



Košice - Košice a švajčiarsky Zürich spája od včera nová pravidelná letecká linka. Spustila ju švajčiarska letecká spoločnosť Swiss International Air Lines.

- Turecká letecká spoločnosť Pegasus Airlines spustí od polovice mája pravidelnú linku z Bratislavy do Instanbulu.



Banská Bystrica - Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu na výstavbu prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou.



Bratislava - Obyvatelia Slovenska prišli v hazardných hrách vlani o 1,32 miliardy eur.



Kyjev - Ukrajina zvyšuje výrobu zbraní na svojom území a vláda vyčlenila na rok 2024 takmer 1,3 miliardy eur na tzv. domáci nákup a výrobu zbraní.



Kyjev - Šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny Vasyľ Maľuk priznal, že ukrajinské tajné služby vykonávajú atentáty na ľudí zodpovedných za vojnové zločiny a útoky proti ukrajinským občanom.



Brusel - Zástupcovia štátov EÚ sa dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky. V EÚ sa bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo.



Neptune - V americkej lotérii Mega Millions padol jackpot vo výške 1,13 miliardy dolárov.