Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SR odštartovala predsedníctvo v Stredomorskej kontaktnej skupine OBSE

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR Martin Baumann

Počas slovenského predsedníctva sa bude Stredomorská kontaktná skupina zaoberať napr. aj bojom proti radikalizácii a terorizmu, podporou vzdelávania, ekonomického rozvoja a ďalšími záležitosťami.

Viedeň/Bratislava 19. marca (TASR) – Prvé tohtoročné stretnutie Stredomorskej kontaktnej skupiny (MCG) pod slovenským predsedníctvom otvoril v pondelok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek vo viedenskom sídle Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

TASR o tom informovalo MZVaEZ SR.

Pri tejto príležitosti Parízek hovoril o prioritách slovenského predsedníctva v MCG aj so zástupcami šiestich partnerov OBSE - Alžírskom, Egyptom, Izraelom, Jordánskom, Marokom a Tuniskom. "Priority slovenského predsedníctva v MCG odrážajú preferencie spomínaných štátov a sú výsledkom našich snáh načúvať partnerským krajinám," uviedol štátny tajomník.

Počas slovenského predsedníctva sa bude MCG zaoberať aj bojom proti radikalizácii a terorizmu, podporou vzdelávania, ekonomického rozvoja a inovácií, vodným manažmentom, kybernetickou bezpečnosťou a reformou bezpečnostného sektora, doplnilo MZVaEZ.

Parízek na stretnutí vyjadril záujem zapájať stredomorských partnerov do spolupráce, z ktorej budú profitovať obe strany. Slovensko ako predsednícka krajina považuje MCG za platformu, v ktorej sú si všetci rovní a všetci sú rovnako ochotní zdieľať svoje skúsenosti, zdôraznil Parízek.

Táto skupina podľa neho naberá na význame a dynamike. Rastie nielen jej politický profil, ale rozširuje sa aj pole praktickej spolupráce vo všetkých troch dimenziách OBSE. Štátny tajomník zároveň vyzval všetky účastnícke štáty a stredomorských partnerov na posilnenie spolupráce v rámci MCG v duchu otvoreného dialógu. Na zasadnutí MCG sa partneri venovali energetickej bezpečnosti a spolupráci v stredomorskom regióne, ako aj bezpečnosti kritickej energetickej infraštruktúry s dôrazom na rastúci potenciál technológií v tejto oblasti.

Stredomorská kontaktná skupina je špecializovaný formát spolupráce OBSE so šesticou stredomorských partnerov - Alžírskom, Egyptom, Izraelom, Jordánskom, Marokom a Tuniskom. Cieľom MCG je udržiavať dialóg a spoločné aktivity týkajúce sa rôznych oblastí vrátane budovania vzájomnej dôvery, podpory dodržiavania ľudských práv, slobody médií či migrácie a integračnej politiky.

MCG predsedá vždy ten účastnícky štát, ktorý v nasledujúcom roku predsedá samotnej OBSE. Slovensko sa predsedníctva v tejto organizácii ujme v januári 2019.