Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

SR pomáha zvládať pandémiu západnému Balkánu, nezabúda ani na krajanov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Srbsku poskytol rezort diplomacie humanitárny finančný príspevok vo výške 50.000 eur a Čiernej Hore vo výške 30.000 eur.

Bratislava 15. mája (TASR) - Slovenská republika pomáha pri zvládaní pandémie ochorenia COVID-19 viacerým krajinám západného Balkánu. Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) prostredníctvom programu rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci SlovakAid reaguje Slovensko na žiadosti iných štátov efektívne, adresne a rýchlo. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Srbsku poskytol rezort diplomacie humanitárny finančný príspevok vo výške 50.000 eur a Čiernej Hore vo výške 30.000 eur. "Oba príspevky budú použité na nákup ochranných pomôcok a zdravotníckych zariadení pre nemocnice, konkrétne pre nemocnicu v Novom Sade v Srbsku, Klinické centrum Čiernej Hory v Podgorici a Všeobecnú nemocnicu v Berane v Čiernej Hore,“ priblížil Korčok.

Okrem uvedených príspevkov rezort diplomacie reaguje na potreby obyvateľov západného Balkánu aj prostredníctvom malých finančných príspevkov do 10.000 eur, ktoré predkladajú zastupiteľské úrady na základe konkrétnych žiadostí miestnych partnerov. Na boj proti novému koronavírusu doposiaľ schválili päť finančných príspevkov v hodnote približne 50.000 eur.

Teší ma, že pri poskytovaní pomoci naša rozvojová agentúra SlovakAid nezabúda ani na našich krajanov žijúcich na tomto území. Zdravotnícke zariadenia pre nemocnicu v Novom Sade budú slúžiť aj pre početnú slovenskú menšinu žijúcu v srbskej Vojvodine,“ poznamenal minister. Slovensko prispelo napríklad aj na zakúpenie šijacích strojov a materiálov na výrobu rúšok a ich bezplatnú distribúciu pre miestne zdravotnícke zariadenia.