Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Študentskí aktivisti vyzývajú mladých, aby sa verejne angažovali

Desaťtisíce obyvateľov Banskej Bystrice a okolia vyjadrili 27.novembra 1989 na Námestí SNP v Banskej Bystrici svoju podporu generálnemu štrajku. Foto: TASR/Peter Lenhart

Rovesníkom odkazujú, že ľahostajnosť a extrémisti nie sú riešenie.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Študenti z občianskych iniciatív sa hlásia k odkazu Novembra '89. Nie je im ľahostajný osud našej krajiny, a preto vyzývajú všetkých mladých ľudí, ktorým záleží na Slovensku, aby sa nebáli verejne angažovať. Rovesníkom odkazujú, že ľahostajnosť a extrémisti nie sú riešenie. Píšu to vo výzve, ktorú pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie poslali do médií.


Mladí by podľa nich mali byť aktívnou súčasťou občianskej verejnosti. Nemali by rezignovať na to, aká bude budúcnosť, "v ktorej budeme spoločne žiť". Študenti poukazujú, že na Slovensku vládnu aj politici, ktorí si November '89 nevšimli. Aktivisti rozumejú frustrácii svojich rovesníkov, rastúcemu nezáujmu o veci verejné aj podpore extrémistov a anti-systémových strán.

"Ľahostajnosť a extrémisti nie sú riešenie. Títo ľudia sľubovali rýchle riešenia. A prvé, čo urobili, keď sa dostali ku korytu? Začali sa správať presne tak ako tí, ktorých kritizovali," odkazujú rovesníkom aktivisti. Dodávajú, že situácia nie je beznádejná. "Preto chceme dnes, 28 rokov odo dňa, kedy na námestí mrzli naši rodičia, navrhnúť jedno riešenie. Nositeľom Novembrových hodnôt sa musí stať každý jeden z nás," píšu ďalej vo svojom stanovisku.

Odkaz Novembra vnímajú tak, že nastal čas dokončiť revolúciu "pokojným, cieľavedomým a odvážnym riešením problémov, ktoré okolo seba vidíme". Ako príklad uviedli vlastné iniciatívy, ktorými bojovali proti znefunkčneniu Ústavu pamäti národa či za zrušenie Mečiarových amnestií, a tiež pochodovali proti korupcii. "Toto všetko dokázali mladí ľudia na Slovensku len za posledných niekoľko mesiacov. O čo viac dokážeme, keď sa do boja za slobodu a demokraciu zapojíme my všetci?" poukazujú aktivisti.

Pod výzvu sa podpísali študenti z iniciatívy SOMZA!, Pamätaj, platformy Nie v našom meste, SKonferencia aj organizátori Veľkého protikorupčného pochodu.