Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Starostlivosť o pacienta s rakovinou krvi stojí viac ako 260.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Projekt s názvom Odhaľme rakovinu krvi sa začal pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Komplexná starostlivosť o pacienta s rakovinou krvi od diagnostiky ochorenia až po smrť stojí štát v priamych nákladoch viac ako 261.000 eur. Keďže pacient prežíva dlhšie, tak sa v porovnaní s prvým rokom od stanovenia diagnózy zvyšujú všetky položky, najmä však hospitalizácia, ale aj farmakologická liečba. Vyplýva to z analýzy Ústavu zdravotníckych disciplín Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, o ktorej informovali vo štvrtok v Bratislave. Odborníci pri príležitosti mesiaca hematologických malignít upozornili, že Slovensko má v rámci liečby stále čo doháňať.

Projekt s názvom Odhaľme rakovinu krvi sa začal pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. "Najprv sme analyzovali iba výpočty na základe modelového pacienta počas prvého roka liečby. Neskôr sme vďaka dátam Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), v ktorej je v súčasnosti poistená väčšina pacientov s touto diagnózou, spresnili dáta natoľko, že máme výpočet presný na 99 percent," priblížil vedúci ústavu zdravotníckych disciplín Róbert Babeľa.

Doplnil, že nepriame náklady štátu sú celkovo viac ako 147.000 eur. Nepriame náklady boli kalkulované na základe dát Sociálnej poisťovne, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a validované na základe dát Ministerstva financií (MF) SR. V analýze rakoviny boli vypočítané aj náklady z pohľadu straty produktivity človeka pre predčasné úmrtie v produktívnom veku. Výskumníci mienia, že takéto informácie pomôžu štátu k dlhodobému a správnemu plánovaniu nákladov.

Dôvod, prečo sa do projektu zapojila aj VšZP, vysvetlila jej generálna riaditeľka Ľubica Hlinková s tým, že žijeme v modernej spoločnosti, ktorá kompletne pozerá na diagnózu klientov. "Nezáleží nám na tom, či sú pracujúci, alebo nepracujúci, a koľko táto liečba stojí. My ako platca sme v rámci efektivity chceli vedieť nielen priame náklady, ale aj nepriame, aby sme mali na túto diagnózu komplexný pohľad," komentovala. Poukázala na to, že sa štátnej zdravotnej poisťovni podarilo liečbu urobiť dostupnejšou. V roku 2018 sa na Slovensku liečilo 724 pacientov, v prvých šiestich mesiacoch tohto roka sa liečilo 605 pacientov.

Podľa európskej onkologickej databázy - EUCAN sa za posledných päť rokov vyskytli na Slovensku prípady hematologických malignít u 3616 pacientov. Podľa maďarskej analýzy, ktorá hodnotila rozdiely v dostupnosti liečby rakoviny krvi v stredoeurópskom regióne, sa situácia na Slovensku zlepšila, no napriek tomu má krajina problém s modernou liečbou. "V porovnaní so zahraničím sa na trh liečebné prípravky dostávajú neskôr a v zúženom režime. Slovensko by sa tiež malo vyrovnať s manažmentom klinických registrov a zdravotníckych databáz a sformalizovať postavenie pacientskych organizácií v rozhodovacích procesoch," dodal jeden z autorov štúdie Mark Molnár.