Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Štátna ochrana prírody otvára medzinárodné podujatie Mládež v horách

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

V rámci ôsmeho ročníka sa v priebehu júla uskutoční v deviatich rôznych krajinách Álp a Karpát množstvo podujatí venovaných deťom a mládeži.

Bratislava 1. júla (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR otvára cez víkend sériu zážitkových programov v súvislosti s medzinárodným podujatím Mládež v horách. Na Orave sa môžu deti a mladí v rámci programu tešiť na výlet loďou na Slanícky ostrov umenia či turistiku v okolí Oravskej priehrady.

Program na tému "Divoká voda a jej podoby" pripravila tento víkend Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Horná Orava. "Súčasťou programu je výlet loďou na Slanícky ostrov umenia, okolo vtáčieho ostrova, turistika v okolí Oravskej priehrady a rieky Biela Orava, hry vo vode a s vodou, environmentálne aktivity pre deti a dospelých či pozorovanie vodného vtáctva spojeného s výkladom," približuje ŠOP.

Od 12. do 13. júla môžu mladí pozorovať hmyz či obojživelníky v rámci podujatia "Poľana v každej kvapke ukrytá", ktoré organizuje Správa Chránenej krajinnej oblasti Biosférickej rezervácie Poľana. Aktivity budú zamerané na spoznávanie mokradnej fauny a flóry.

Medzinárodné podujatie Mládež v horách 2022 (Youth at the Top 2022) je realizované Alpskou sieťou chránených území (Asociáciou Alparc). V rámci ôsmeho ročníka sa v priebehu júla uskutoční v deviatich rôznych krajinách Álp a Karpát množstvo podujatí venovaných deťom a mládeži.

"Dôležitý symbolický charakter podujatia spočíva v tom, že stovky mladých ľudí môžu zažiť a zdieľať svoje spojenie s prírodou a okolitými horami v rovnaký čas na rôznych miestach v celej Európe," skonštatovala ŠOP.