Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Štátna tajomníčka Jankovská stiahla antidiskriminačnú žalobu

Foto: TASR/Vladimír Benko

Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) má pochybnosti o nezaujatosti Jankovskej.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská stiahla minulý týždeň antidiskriminačnú žalobu, ktorú podala ešte v roku 2007. TASR o tom informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

"V prvom rade tým chcem prejaviť úctu voči všetkým občanom Slovenskej republiky, ktorí sa nachádzajú v ťažkej sociálnej situácii," zdôvodnila svoj krok Jankovská. K tomuto rozhodnutiu ju podľa dnešného vyjadrenia priviedol aj prístup nového ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, "ktorý vyslal jasný signál, že sa skoncuje so znevažovaním práce sudcov a preferovaním iba istých sudcov".

Jankovská podala žalobu o určenie, že jej odmeňovanie ako sudkyne všeobecného súdu je v rozpore so zásadou rovnakého zaobchádzania na Okresný súd Bratislava I a domáhala sa aj náhrady nemajetkovej ujmy.

"K podaniu tohto návrhu ma viedol aj pocit solidarity s ostatnými sudcami všeobecných súdov, ktorí si v náročných podmienkach plnili svoje povinnosti aj bez vysokých funkčných príplatkov, aké mali sudcovia Špeciálneho súdu," povedala Jankovská. To, že išlo o diskrimináciu, pritom vo svojom náleze potvrdil Ústavný súd SR, pripomenula.

"V mojom prípade som nespravodlivosť v odmeňovaní vnímala osobitne z toho dôvodu, že som v tom čase ako trestná sudkyňa bez akejkoľvek ochranky a špeciálnych príplatkov rozhodovala aj prípady závažnej organizovanej kriminality, ktoré súviseli s trestnou činnosťou jednej z najznámejších postáv slovenského podsvetia," uviedla štátna tajomníčka.

Zároveň sa podľa nej za prispenia nevhodných vyjadrení niektorých politikov, najmä v čase zriaďovania Špeciálneho súdu, vytváral v spoločnosti neobjektívny obraz o sudcoch a znižovala sa tak ich vážnosť v očiach verejnosti.

Žitňanská pochybuje o nezaujatosti Jankovskej

Pochybnosti o nezaujatosti štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej sa nekončia stiahnutím antidiskriminačnej žaloby, ktorú podala v minulosti.

Tvrdí to bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Pripomenula, že štátny tajomník rozhoduje alebo spolurozhoduje o dôležitých krokoch ministerstva pred súdmi, ako napríklad či sa odvolá alebo uzavrie mimosúdnu dohodu a to aj v sporoch, ktoré vyplývajú z antidiskriminačných žalôb.

"Názor štátnej tajomníčky vyjadrený žalobou je podľa mňa v protiklade s nastavenou argumentáciou na obhajobu záujmov štátu a jeho občanov," povedala Žitňanská. Upozornila, že jej štátna tajomníčka Mária Kolíková (SDKÚ-DS) požiadala o vylúčenie z rozhodovania vo veciach, ktoré sa týkali jej bývalých klientov a prípadov, v ktorých vystupovala v minulosti ako advokátka.