Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štátna VšZP a súkromné Union ZP a Dôvera by mali vykázať zisk

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR - Marko Erd

VšZP svoj hospodársky výsledok zatiaľ nekomentuje.

Bratislava 18. januára (TASR) – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) uzatvorí vlaňajší rok so ziskom. Avizoval to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) bez bližších podrobností.

VšZP svoj hospodársky výsledok zatiaľ nekomentuje. "Pretože hospodárenie za rok 2017 ešte nie je uzatvorené," povedala hovorkyňa Viktória Vasilenková s tým, že predbežnú účtovnú závierku bude mať poisťovňa zostavenú v tomto mesiaci.

Drucker informoval o zisku VšZP za minulý rok z bežnej činnosti. Štátnu zdravotnú poisťovňu však stále trápi stámiliónová strata z minulých účtovných období, plní ozdravný plán. Ku koncu minulého roka ide o sumu v hodnote 230 miliónov eur, vyplýva z predbežnej účtovnej závierky.

Pozitívne hospodárenie za minulý rok budú mať aj súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera a Union ZP. Výšku zisku však zatiaľ nevedia presne vyčísliť. "Je dobré, ak poisťovňa vykáže zisk za minulý rok z bežnej činnosti," povedal Dušan Zachar z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Takémuto výsledku podľa neho dopomohol dobrý vývoj ekonomiky a koncoročné dofinancovanie sektora, v prípade VšZP zohrali úlohu aj úsporné opatrenia v rámci ozdravného plánu.

Do vysokej straty sa VšZP dostala pre nedostatočnú tvorbu technických rezerv. "Verme, že ich vedenie poisťovne vytvára v dostatočnej výške a aby sa nezopakovala prax predošlých vedení VšZP," povedal Zachar.

Pre vysokú stratu má VšZP problém s vlastným imaním, čo je pre každý hospodáriaci subjekt veľkým problémom. Znamená to totiž, že nevykazuje primeranú kapitálovú vybavenosť, teda stabilitu, ktorá má slúžiť v krízových situáciách na to, aby boli nároky veriteľov zabezpečené.

"Ak však VšZP zopakuje aj v nasledujúcich rokoch dobré hospodárske výsledky, tak sa postupne vráti aj do pozitívnych čísel pri vlastnom imaní," povedal Zachar. Treba preto podľa neho pokračovať v úsporných opatreniach. Podľa neho by bolo prínosom, keby ozdravný plán pokračoval aj v nasledujúcich rokoch.

Nutnosť ozdravovania poisťovne je podľa Zachara daňou za zlé hospodárenie v minulosti, "čo by malo byť zároveň mementom do budúcnosti". Nie je za to, aby štát pomáhal poisťovni pri navýšení základného imania. "Pretože by to pokrivovalo konkurenčné prostredie a vytváralo by to živnú pôdu pre zadlžovanie poisťovne do budúcnosti, pretože sa touto štátnou pomocou obišiel celý proces ozdravovania poisťovne cez nutné úsporné opatrenia," vysvetlil Zachar.