Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Štátni lesníci začali s predajom vianočných stromčekov

Ilustračná foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vianočné stromčeky podnik predáva už od prvých decembrových dní, na niektorých závodoch potrvá až do 22. decembra.

Banská Bystrica 6. decembra (TASR) – Štátni lesníci v predvianočnom období ponúkajú na predaj stovky kusov živých vianočných stromčekov pochádzajúcich zo slovenských lesov. Na výber je viacero druhov drevín. TASR o tom v pondelok informovala Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR Banská Bystrica.

"Som rád, že lesníci prostredníctvom voňavých jedličiek či smrekov z našich lesov prispejú k vytvoreniu pravej vianočnej atmosféry v mnohých domácnostiach," konštatoval generálny riaditeľ Lesov SR Tibor Kőszeghy.

Podľa Debnárovej vianočné stromčeky ponúka na predaj deväť odštepných závodov (OZ) - Beňuš, Čadca, Čierny Balog, Liptovský Hrádok, Revúca, Slovenská Ľupča, Šaštín, Topoľčianky a Žilina, ako aj špecializovaný semenársky OZ Semenoles. Predaj stromčekov realizuje vo svojom sídle v Liptovskom Hrádku a v škôlkarských strediskách. Ponuka stromov závisí najmä od toho, aké lesy závod obhospodaruje, prípadne či má k dispozícii plantáž vianočných stromčekov.

"Napríklad OZ Šaštín tradične predáva borovicu lesnú z prerezávok, na Horehroní sú smreky a jedle taktiež z výchovných zásahov a OZ v Topoľčiankach má v správe vlastnú plantáž," vymenúva generálny riaditeľ. Najviac stromčekov však každoročne predá OZ Semenoles.

"Naše stromčeky pochádzajú z plantáží a ich kvalite zodpovedá aj cena, ktorá sa tento rok pohybuje od 15 do 30 eur za kus. V ponuke sú smrek omorikový, pichľavý a jedľa nordmannova (kaukazská)," priblížila Katarína Chválová, poverená vedením ekonomicko-obchodného úseku Semenoles.

O niečo lacnejšie sú stromčeky z výchovných zásahov – prerezávok uskutočnených v lesných porastoch. Také si záujemcovia môžu zakúpiť napríklad v Liptovskom Hrádku. "OZ Liptovský Hrádok v minulých rokoch vianočné stromčeky nepredával. Na expedičnom sklade sme na skúšku pripravili 120 kusov jedličiek a smrekov z prerezávok. Uvidíme, aký bude záujem," dodal pestovateľ OZ Liptovský Hrádok Milan Krajčí.

Vianočné stromčeky podnik predáva už od prvých decembrových dní, na niektorých závodoch potrvá až do 22. decembra.