Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Súdna rada eviduje 1 návrh na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mandát súčasnej slovenskej sudkyne na ESĽP Alene Poláčkovej uplynie 28. decembra 2024.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Súdnej rade SR zatiaľ doručili jeden návrh na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ a dva návrhy na kandidátov na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Návrhy možno podávať do 31. augusta. TASR to potvrdila hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

"Súdna rada je povinná zvoliť na Európsky súd pre ľudské práva troch kandidátov; kandidátna listina by mala byť rodovo vyvážená. Na Všeobecný súd EÚ sa volí iba jeden kandidát alebo kandidátka," priblížil predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Voľby sa uskutočnia na najbližšom zasadnutí rady, ktoré bude 19. až 21. septembra.

Po prípadných úspešných voľbách je potrebné počkať na vládu, ktorá vzíde zo septembrových predčasných parlamentných volieb. "Súčasná vláda odborníkov podľa prevažujúcich názorov a so zreteľom na nález Ústavného súdu SR nemá právo nominovať kandidátov na európske súdy. Dôvodom je to, že ide o zásadnú otázku zahraničnej politiky, ktorá nepatrí do kompetencií úradníckej vlády," dodal Mazák.

Mandát súčasnej slovenskej sudkyne na ESĽP Alene Poláčkovej uplynie 28. decembra 2024. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má voliť nového sudcu za SR v júni 2024 zo zoznamu troch kandidátov predložených vládou SR.

V prípade sudcov Všeobecného súdu EÚ uplynul súčasný mandát národným sudcom 31. augusta 2022. Slovensko druhé funkčné obdobie zastupoval Juraj Schwarcz, v rokoch 2004 až 2009 to bol Daniel Šváby. Všeobecný súd EÚ je súčasťou Súdneho dvora EÚ. Funkčné obdobie sudcov je šesť rokov. Rovnako ako Súdny dvor EÚ sídli v Luxemburgu.