Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Súdna rada: Zistenia k publikácii rezortu sa majú riešiť v máji

Ilustračné foto Foto: TASR

Publikácia opisuje 140 káuz, v ktorých malo dochádzať k porušeniu ľudských práv.

Bratislava 3. mája (TASR) - O zisteniach ad hoc komisie zriadenej na preverenie informácií z publikácie o porušeniach princípov právneho štátu z dielne ministerstva spravodlivosti (MS) a Úradu vlády SR sa má informovať na májovom zasadnutí Súdnej rady SR. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla predsedníčka komisie a členka Súdnej rady SR Marcela Kosová.

"Komisia sama žiadne závery robiť nemôže a nebude, na týchto sa na základe ňou predložených zistení musí uzniesť celá súdna rada. Nateraz nie je možné ustáliť, v akom časovom horizonte sa tak stane," uviedla Kosová.

Zároveň priblížila, že všetky orgány verejnej moci, ktoré komisia doposiaľ oslovila, poskytujú priebežne súčinnosť, niektoré informácie už boli poskytnuté a na niektoré sa ešte čaká.

Súdna rada sa na svojom marcovom zasadnutí uzniesla na vytvorení ad hoc komisie, ktorej úlohou je overiť informácie vo vzťahu k sudcom a justícii obsiahnuté v publikácii Prehľad porušení princípov právneho štátu v rokoch 2020 až 2023. Urobila tak na základe podnetu sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Milana Cisarika a žiadosti sudkyne ŠTS Ruženy Sabovej. Tí namietali viacero vyjadrení v publikácii, ktorá negatívne hodnotila rozhodovaciu činnosť sudcov Najvyššieho súdu SR aj ŠTS.

Publikácia opisuje 140 káuz, v ktorých malo dochádzať k porušeniu ľudských práv. Vláda ňou chcela priniesť výpoveď o "období politickej pomsty" a zneužívania polície a trestnoprávnej činnosti v období rokov 2020 až 2023.