Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

R. Procházku a Z. Vikarskú zvolili za kandidátov na sudcu ESĽP

Súdna rada SR zvolila Radoslava Procházku a Zuzanu Vikarskú (na snímke) za kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Foto: TASR Dano Veselský

Vikarská bola zvolená 13 hlasmi, dvaja členovia Súdnej rady SR boli proti a dvaja sa zdržali hlasovania. Procházku zvolili desiatimi hlasmi, sedem členov Súdnej rady SR sa zdržalo hlasovania.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Súdna rada SR zvolila Radoslava Procházku a Zuzanu Vikarskú za kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Voľba tretieho kandidáta by sa mala uskutočniť do 60 dní. Rada Európy by mala voliť nového sudcu ESĽP za SR v júni 2024 zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenskou vládou.

Do voľby na troch kandidátov na sudcu ESĽP za SR sa zapojilo sedem uchádzačov. Vikarská bola zvolená 13 hlasmi, dvaja členovia Súdnej rady SR boli proti a dvaja sa zdržali hlasovania. Procházku zvolili desiatimi hlasmi, sedem členov Súdnej rady SR sa zdržalo hlasovania.

Súdna rada SR zvolila Radoslava Procházku (na snímke) a Zuzanu Vikarskú za kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP).
Foto: TASR Dano Veselský


Kandidatúru bude musieť ešte odobriť vláda, ktorá vzíde zo septembrových predčasných parlamentných volieb. "Súčasná vláda odborníkov podľa prevažujúcich názorov a so zreteľom na nález Ústavného súdu SR nemá právo nominovať kandidátov na európske súdy. Dôvodom je to, že ide o zásadnú otázku zahraničnej politiky, ktorá nepatrí do kompetencií úradníckej vlády," povedal už skôr predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.

Mandát súčasnej slovenskej sudkyne ESĽP Alene Poláčkovej uplynie 28. decembra 2024.